Se sendingen eller hør sendingen som en podcast. Vi har også lagt inn den viktigste grafikken nederst i denne saken.

Gassprisen hopper 50 prosent de siste ukene

Det er fryktpremie som settes i gassmarkedet. Frykten for at Russland skal bremse ytterligere gasseksport til EU. Siden virkningsgraden på gasskraft ligger i området rundt 50 prosent, så betyr én euro oppgang i gassprisen altså at man får en oppgang på to euro i kostprisen for gasskraft. I tillegg stiger nå CO2-prisen, noe som er med å løfte kostprisen enda mer.

Magasinene fyller seg med snøsmelting, men fortsatt lavt i sør

Det renner godt inn i magasinene om dagen. Unormalt varmt vær sørger for en rask smelting, både i sør og i nord. Temperaturen er faktisk så høy noen steder at snø som vanligvis ligger over sommeren (definert som isbre), også smelter og gir tilsig til magasiner.

Rekorder i spot, både høyeste og laveste, nesten samme dag

I dag, torsdag, har prisområde Kristiansand (NO2) den høyeste dagsspotprisen så langt i år. 2,80 kr/kWh før avgifter, nettleie og moms må forbrukere betale i det sørligste prisområdet i dag. Det er ingen ny, historisk rekord, men høyeste siden 21. desember - da prisen var 3,95 kr/kWh.

Prisforskjellene mellom regionene i Norge har også satt noen nye rekorder den siste uken. På tirsdag denne uken var prisen i Kristiansand 101 ganger dyrere enn prisen i Tromsø og Trondheim. Prisforskjellene mellom områdene innad i Sør-Norge har også blitt større, og har ikke vært større enn de er nå.

Fremtidsprisene er også rekorddyre

Juni ble rekorddyr for Sør-Norge. 1,87 kr/kWh ble prisen i snitt for prisområde Kristiansand. Denne rekorden vil ikke stå lenge, skal vi tro prisene som handles på terminmarkedet for strøm, Nasdaq Commodities.

For de sørnorske områdene må du legge på omtrent 30 øre/kWh for å sikre prisen for juli. I nord ser kraftoverskuddet ut til å ikke bare presse ned spotprisen, men også forventningene for prisen fremover.

Prisforventningene fremover fortsetter å stige i takt med prisoppgangen vi ser i råvaremarkeder i Europa. Den russiske aggresjonen gir stor usikkerhet hos markedsaktørene i de forskjellige råvaremarkedene i Europa. Det gjør blant annet gassprisen rekord høy. Det drar opp prisforventningen på strøm i Europa, noe som igjen smitter over på de nordiske prisene.

Hold deg oppdatert med Europower

Vi oppfordrer deg til å holde deg oppdatert på Europower daglig, der du akkurat nå blant annet kan lese om NVE og Statnetts bekymring for forsyningssikkerheten til vinteren og kraftselskapenes egenkapitalutvikling som står på stedet hvil.

Vi ønsker gjerne din tilbakemelding på hvilke tema du mener vi bør dekke i disse videooppdateringen. Send gjerne en e-post til redaksjonen eller Magnus.

Under kan du lytte til lyden fra sendingen som podcast:

</b></p><p />