Se sendingen under eller hør den som en podkast (nederst i saken). De viktigste grafene finner du lenger ned i saken.

Prisoppgang etter julen

Etter de relativt lave jule-strømprisene, stiger prisene kraftig etter nyttår, spesielt for Midt- og Nord-Norge. For Sør-Norge følger strømprisen det som skjer i utlandet.

Made with Flourish

Godt med vind og milde temperaturer denne uken har gitt relativt moderate priser de siste dagene. Fra Neste uke er det ventet at temperaturen i Europa skal falle ned mot normale nivåer, og prisoppgang er priset inn i fremtidsmarkedet.

Made with Flourish

«Billig» gass holder prisene nede

De milde temperaturene har gjort det mulig å fylle gasslagrene de siste ukene. De europeiske gasslagrene har 82 prosent fylling, etter at nivåene faktisk har økt den siste tiden. Tyskland, som har de desidert største gasslagrene, har en fyllingsgrad på hele 91 prosent. Den gode situasjonen i tilgjengelighet av gass, bidrar til å holde gassprisen på relativt lave nivå. Rimelig gass, gir rimelige strømpriser i Europa.

Made with Flourish

Fyllingsgraden i magasinene er bedre enn på samme tid i fjor

Ved inngangen av 2023 viser vannmagasinene en samlet fyllingsgrad på 63,1 prosent. Det er 3,6 prosentpoeng lavere enn normalt for uke 1, men hele 10 prosentpoeng høyere enn i fjor.

Det er i Sørvest-Norge det største underskuddet i magasinene ligger, men det er også det prisområdet med den største magasinkapasiteten. Midt-Norge har også under normal fyllingsgrad i magasinene, mens Østlandet, Bergensregionen og Nord-Norge har mer vann enn normalt i magasinene.

75 prosent av kjernekraften er i drift i Norden - Svenskene vil bygge mer

Den svenske regjeringen vil bygge mer kjernekraft

Det er én kjernekraftreaktor i Sverige som er ute av drift på grunn av reparasjoner, mens den nye reaktoren i Finland heller ikke er i drift i dag. Nå mener operatøren at Olkiluoto 3, som er den nye reaktoren i Finland, skal starte opp i ordinær drift fra 9. mars.

På en pressekonferanse onsdag denne uken, fortalte den svenske regjeringen at de vil legge frem forslag om å endre loven, slik at det skal bli enklere å bygge ny kjernekraft. Det er mange andre land i Europa som også vurderer å bygge nye reaktorer.

Embed: Status kjernekraft 120123
https://public.flourish.studio/visualisation/12419835/

Vi tar veldig gjerne imot din tilbakemelding på hvilke tema du mener vi bør dekke i disse videooppdateringene. Send gjerne en e-post til redaksjonen eller Magnus.

Under kan du lytte til lyden fra sendingen som podkast: