Mandag blir døgnprisen den høyeste for året både i Tromsø og Trondheim. I tillegg blir det den dyreste enkelttimen i de to prisområdene, samt i Oslo. Det viser søndagens tall fra Nord Pool.

Klokken 16 mandag ettermiddag nås pristoppen for døgnet. Da har både Oslo, Trondheim og Tromsø en pris på 3,05 kr/kWh. Det er på nivå med Sverige og Finland og Baltikum.

Flyten denne timen viser at strømmen går i retning Baltikum: Oslo eksporterer til Stockholm, som igjen sender strøm til Finland som sender videre til Estland. Også Polen eksporterer til Baltikum på denne tiden av dagen.

Utover i uka er det meldt svært lave temperaturer i Norden, det vil særlig øke forbruket til oppvarming.

Høyeste time- og døgnpris

I Midt-Norge (NO3) er dette årets høyeste strømpris for én time. Sist prisen passerte 3 kr/kWh var 15. desember i fjor. Midt-Norge får også den høyeste døgnprisen for året i morgen, 1,77 kr/kWh.

Også for nordlendingene er dette årets dyreste strømtime – i NO4 har ikke prisen vært over 3 kroner/kWh siden 14. desember i fjor. Døgnprisen er den samme som i Midt-Norge, hvilket også er den høyeste så langt i år.

Fra søndag til mandag hopper prisen i NO3 og NO4 med drøyt 70 øre/kWh i snitt.

For Oslo og Østlandets del er prisen klokken 16 mandag også årets høyeste. Her må vi tilbake til 16. desember i fjor for sist å finne en time som ga produsentene over 3 kr/kWh i inntekt i spotmarkedet. For NO1 er mandagen den tredje dyreste så langt i år, med en snittpris på 1,64 kr/kWh.

Forbrukerne merker ikke denne pristoppen. De som har strømstøtte betaler på det meste 93,5 øre/kWh pluss merverdiavgift, nettleie og andre avgifter. Det betyr at staten i den dyreste timen mandag må utbetale godt over 2 kr/kWh i strømstøtte til alle forbrukere i både NO1, NO3 og NO4.

For hytteeiere og bedrifter som ikke er omfattet av strømstøtte, blir selvsagt regnestykket ganske annerledes.

På Sørlandet (NO2) og i Bergen-området (NO5) blir det prisene i Europa som blir styrende mandag. Dermed merker produsentene lite til knappheten østover. I både NO2 og NO5 blir døgnprisen 1,34 kr/kWh. Det er høyt, men langt fra årsverste.

Grafikken under viser hvordan prisene svinger i spotmarkedet gjennom dagen mandag. Vi kan se at Finland ligger høyest så å si hele døgnet – noe som igjen henger sammen med prisene i Baltikum.

Oslo mye dyrere enn Tyskland

En spesiell effekt av prisene mandag, er at Oslo til tider har over dobbelt så dyr strøm som Tyskland. Når prisen når toppen i NO1, ligger den tyske strømprisen på «bare» 1,42 kr/kWh.

Det er andre gang i år at prisforskjellen mellom Oslo og Tyskland er så stor, i favør tyskerne.

Som Europower har dokumentert, har i all hovedsak de tyske strømprisene vært langt høyere enn de norske de siste årene.

Som følge av de høye prisene i Baltikum mandag, blir det svært mye eksport til Sverige, mens Norge bare importerer strøm fra både Tyskland, Danmark og Nederland. Til Storbritannia blir det en ganske marginal eksport, om lag 15 prosent av normalt volum.

Til sammen eksporterer Norge antakelig rundt 24 GWh mandag. Det er ifølge historikken på Nord Pool et veldig normalt volum i desember.