Strømprisene faller til enda lavere nivåer søndag. Dermed settes det igjen en ny bunnrekord for systemprisen, som faller fra 11,7 øre lørdag til 8,6 øre i dag, søndag.

Fra klokken 11 og frem til klokken 17 i dag, får strømbrukerne i Norge betalt for å bruke strøm. Riktignok før nettleien, men prisene på strømbørsen Nord Pool faller til under null for hele landet i disse timene.

I tillegg var det én minustime natt til søndag i Midt-Norge og Nord-Norge, og fem andre timer i de to nordligste prisområdene der strømmen i praksis er gratis.

Det har aldri vært så mange timer med negative strømpriser på ett døgn i Norge, som i dag.

I Sør-Norge er strømmen også gratis klokken 10 søndag formiddag.

Døgnprisen faller til 1,03 øre/kWh i Midt-Norge og Nord-Norge. Det er tidenes laveste døgnpris i Midt-Norge. Aldri før har kundene her betalt mindre for strømmen, før nettleie og avgifter.

I Nord-Norge er det bare den ekstreme lavprisperioden i august i fjor, som har gitt lavere priser enn det kundene har søndag.

Årsrekord i Sør-Norge

Mens prisene altså er de laveste i Midt-Norge som Nord Pool har registrert siden statistikken ble opprettet i 1996, må strømbrukerne i Sør-Norge betale i overkant av 35 øre/kWh søndag.

Det er det vi i gamle dager regnet som en normal pris. Nå er det laveste døgnpris siden 16. november i fjor, altså drøyt seks måneder siden.

Mye sol presser prisene

Det er solenergi som i stor grad nå gjør seg gjeldende i det europeiske strømmarkedet.

Med enorme investeringer i ny strømproduksjon basert på sol- og vindkraft produseres det i perioder mer strøm enn hva markedet trenger. De lave prisene skyldes høy produksjon i hele Nord-Europa.

Siden dette skjer samtidig som uregulert vannkraft også produserer for fullt i Norden, klarer heller ikke norske produsenter å holde igjen strømproduksjonen nok til å holde prisene over null.

Forbruket er også lavere i helgene, og med lavt behov for oppvarming av boliger, blir etterspørselen lavere enn det som produseres og importeres av strøm.

Gratis strøm (før nettleie) var helt ukjent i Norge frem til sommeren 2020. Det var første gang strømbrukerne fikk betalt for å bruke strøm. 2023 er allerede rekordåret for flest timer med negative strømpriser i Norge – både i hvert enkelt prisområde og samlet.