I morgen, fredag, blir strømprisene i Midt-Norge godt over grensen for å få strømstøtte. Prisen blir da 92,6 øre/kWh. I Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) blir prisen i morgen 2,89 kr/kWh, før avgifter, nettleie og eventuell strømstøtte. Det viser tall fra Nord Pool torsdag ettermiddag.

At prisene blir såpass høye i Midt-Norge forklarer kraftanalytiker Siri Line Hove Ås i Trønderenergi i hovedsak med vindkraften.

– Det er ganske lite vind på morgenen. Vi har en vindprofil som starter på lave nivåer ved midnatt. Dette går opp til relativt høye nivåer på kvelden. Priskurven følger ikke bare vindnivåene, men også eget forbruk. Når det er lite vind på morgenen, og vi samtidig har et relativt høyt forbruk, – da har vi et forbruksnivå som gjør at vi har behov for å kjøre i gang dyrt priset vann- selv om vi produserer veldig mye vannkraft i utgangspunktet, sier hun.

Likevel trekker hun frem at det likevel er dyrere nord i Sverige.

– Men vi er likevel langt unna prisene i områdene rundt oss. Det er høyere priser de samme timene i Sverige - i Nord-Sverige ligger det over tre kroner i de samme timene som vi har høye priser, sier hun.

– Vi har hatt veldig lave priser i Midt-Norge i lang tid, man kan si at vi har fått betalt for det dårlige været i sommer. Det har rent over i magasinene i lang tid. Nå har vi hatt noen fine uker med tørt vært. Men det skal ikke mange høst-skurer til før det blir endringer, sier hun.

I Sør-Norge blir det billigst strøm i timen mellom 23 og midnatt. Da koster strømmen 99 øre per kWh. Den dyreste timen er mellom 08 og 09, da hver kWh koster 3,7 kroner. I Midt-Norge er også den billigste timen mellom 23 og midnatt - da koster strømmen 47,4 øre per kWh. Den dyreste timen mellom 08 og 09 koster strømmen 2,35 kroner per kWh.

Lengst i nord - i NO4, koster strømmen i snitt 46,1 øre per kWh i morgen, fredag.

Blir strømstøtte i Midt-Norge for første gang

Snittprisen for september i Midt Norge endte på 75,3 øre per kWh. Dette betyr at det for første gang blir utbetalt strømstøtte til strømkundene i Midt-Norge.

September er dermed den dyreste strømmåneden i Midt-Norge siden februar 2010, da Midt-Norge var rammet av kraftkrise.

Strømstøtten ut til forbruker blir på knappe seks øre (5,92 øre/kWh) per kWh inkludert moms. En bolig med et forbrukt på 1500 kWh i måneden, får dermed knappe 90 kroner i strømstøtte.

– Vi er påvirket av vindkraftprofilen i resten av Nord-Skandinavia. Nettmessig henger både Midt-Norge og Nord-Norge sammen med de to nordligste områdene i Sverige. Det er mer installert vindkapasitet i Nord-Sverige, og de har høye priser i perioder med lite vind og lave priser - i perioder med mye vind. Men det betyr også at i periodene der det blåser mest, vil vi også få lavere priser, sier Ås.

Det er ingen grunn til å bekymre seg – ikke ennå i alle fall, mener hun.

– Jo lenger periode med tørt vær, jo større sannsynlighet med søringpriser. Men det skal litt til før vi får det. Forbrukerne i Midt-Norge kan sove ganske bra i forhold til forbrukerne i sør, sier Ås.