Mandag blir strømprisen den høyeste på nesten to uker i Sør-Norge. Det kombineres med den nest høyeste eksporten så langt i år, ifølge de foreløpige tallene fra Nord Pool.

Til sammen eksporteres nesten 135 GWh, hvis den flyten inn og ut av landet blir som forventet i morgen, mandag. Bare en dag tidligere i år har eksporten vært høyere.

Siden prisene også er de høyeste siden 24. januar i de tre sørligste prisområdene, gir mandagen ekstra høye inntekter til kraftprodusentene. Den kraftmengden som er ventet å gå til eksport, har en samlet verdi på cirka 190 millioner kroner, ifølge Europowers regnestykke.

Størst blir inntektene klokken 17 mandag ettermiddag. Da gir eksporten inntekter på knapt 12 millioner kroner i løpet av 60 minutter. I tillegg kommer flaskehalsinntekter til Statnett, som går til å redusere nettleien.

Strømprisen blir på knapt 1,62 kr/kWh mandag, før nettleie, avgifter og eventuell strømstøtte i NO1 (Oslo) og NO2 (Kristiansand). I Bergen blir snittprisen marginalt lavere (1,54 kr/kWh) fordi prisene natt til mandag blir litt lavere på Vestlandet enn ellers i Sør-Norge.

Forrige mandag var strømprisene i Sør-Norge relativt lave – 90 øre/kWh. På ei uke har prisene altså økt med rundt 70 øre/kWh.

I Oslo-området ligger strømprisen alene på 2,28 kr/kWh klokken 08.00 mandag morgen. Før strømstøtte tilsvarer det en pris ut til forbruker på rundt 3,40 kr/kWh, inkludert nettleie og avgifter. Det er for tidlig i februar til å si hvor stor strømstøtten til forbrukerne vil bli.

Billigst blir strømmen i Sør-Norge i den siste timen før midnatt. Da er netto strømpris på 1,28 kr/kWh.

I Midt-Norge blir det helt andre priser mandag. Her er snittprisen litt under 41 øre/kWh. Tromsø får en snittpris mandag på knapt 31 øre/kWh.

Selv om prisene øker i Sør-Norge, går de opp enda mer i Europa. Dermed blir det eksport hele døgnet til Danmark, Tyskland og Storbritannia. Mot Nederland blir det helt marginal import i tre timer midt på dagen. Også mot Sverige blir det eksport, med unntak av noe import fra Nord-Sverige (NO1) til Nord-Norge.

Samlet eksport blir dermed etter planen på 134 GWh mandag.

Grafikken under viser hvordan timeprisene utvikler seg mandag i Norge og relevante land rundt oss. Du kan klikke på de enkelte seriene for å vise/skjule de forskjellige områdene.

De europeiske strømprisene ligger samlet sett og grovt regnet knapt 30 øre/kWh høyere enn prisene i Sør-Norge mandag.

Europowers journalist Magnus Lingjærde forklarte sist uke litt om hvorfor prisene fremover har steget igjen de siste dagene.