Se sendingen under eller hør den som en podkast (nederst i saken). De viktigste grafene finner du lenger ned i saken.

Lav temperatur øker etterspørselen etter energi

Det kalde været har i Norden og som også har preget de nordlige delene av kontinentet, har satt sitt preg på strømprisen. Temperaturene har ligget under normale nivåer i en ukes tid, og meteorologene tror dette kan vedvare ut måneden. Den uken blir nok den kaldeste, men jevnt over viser prognosene lavere enn normale temperaturer frem til april.

Made with Flourish

Lite vind gir større behov for fossil strømproduksjon

Samtidig som kulden satt inn, forsvant vinden. I fravær av vind, må bortfallet av vindkraft kompenseres med annen strømproduksjon. Dyrere strømproduksjon.

I Europa erstattes vindkraften gjerne med gass- eller kullkraft, mens i Norge erstattes den med vannkraft.

Made with Flourish

Spotprisene reagerer på kulde og fravær av vind

Hele landet har opplevd høyere spotpriser den siste uken, men prisene i Midt- og Nord-Norge har steget mest. Høyere temperaturavhengig forbruk og bortfallet av vindkraft i Norden har gjort at prisene i Norge og Sverige har ligget enda nærmere strømprisene i Tyskland, Nederland og England.

Made with Flourish

Gassprisen på laveste nivå siden sommeren 2021

Torsdag testet de europeiske gasshandlerne 40 euro-nivået på gassprisen. 40 euro/MWh har ikke Europa sett siden juli 2021, altså over et halvt år før Russland angrep Ukraina.

Lavere gasspriser påvirker markedsaktørenes prisforventninger for fremtiden.

Made with Flourish

Forventer at dagens prisnivå skal gjelde fremover

Markedsprisene for leveranse av strøm i fremtiden er noe ned den siste uken. Strømmarkedet handles i euro, så den stadig svakere norske krona, gjør at prisendringene gjennom uken er marginale, målt i norske kroner. Bare i mars har krona svekket seg med to prosent mot euro. Det siste året har krona svekket svekket seg ti prosent.

Made with Flourish

Vi tar veldig gjerne imot din tilbakemelding på hvilke tema du mener vi bør dekke i disse videooppdateringene. Send gjerne en e-post til redaksjonen eller Magnus.

Under kan du lytte til lyden fra sendingen som podkast: