På under to uker har prisene i fremtidsmarkedet steget med rundt 20 prosent. Årsaken skal være at værfenomenet «plutselig stratosfærisk oppvarming» kan gi kaldt, tørt og vindfattig vær fra starten av mars. Denne hendelsen omtales også som «sudden stratospheric warming» (SSW).

Den siste tiden har vært preget av mildt vær, med tidvis mye vind og nedbør. Nå ser dette ut til å endre seg, men først om et par uker.

– Nå observerer vi en SSW, og da er det vanlig at det blir kaldere og tørrere, gjerne 10 – 15 dager etter hendelsen, forteller senior trader i Aneo, Siri Line Hove Ås til Europower.

Europower har tidligere omtalt denne forstyrrelsen i stratosfæren. De første indikasjonene kunne observeres allerede i slutten av januar. Den gang ga ikke denne hendelsen noen merkbare konsekvenser for været, men en gjentagelse av fenomenet i midten av februar, ser ut til å gi endringer i været i Norden.

Nå viser langtidsvarslene at det er en værendring på gang.

– Vi følger med på 15 dagers varslet og ser nå at de har blitt kaldere, tørrere og med mindre vind i prognosene. Været vil gå fra å være lavtrykksdominert til høytrykksdominert, forteller hun.

På vinteren er høytrykksdominert vær ofte forbundet med lave temperaturer, lite vind og lite nedbør. Alle tre faktorene kan bidra til høyere strømpriser, og det er klart tydelig i varslene nå.

Siden værendringen først kommer i mars, så vil konsekvensene av et høytrykk være mindre enn om det hadde skjedd tidligere i vinter, forklarer Hove Ås. Skyfri himmel i mars, vil gi mye solinnstråling og faktisk være med å varme opp hus og bygninger. Det blir riktignok kaldt på natten, men dersom dette hadde skjedd tidlig i januar, ville det kunne gitt veldig lave temperaturer, også på dagtid.

Hove Ås understreker at selv om værendringene nå er synlige i prognosene, er det stor usikkerhet. Det er enda såpass langt frem og mye kan endre seg.

– Spesielt temperaturmessig er det stor usikkerhet, sier hun.

Forstyrrelse i stratosfæren

SSW er en forstyrrelse av den naturlige luftsirkulasjonen som skjer høyt oppe, rett over Nordpolen. Sirkulasjonen der sørger for å føre lavtrykkene inn mot Europa og Norden, og er en viktig årsak til at vi stadig får lavtrykksvær inn mot Norge.

Uten denne sirkulasjonen over Nordpolen, har det en tendens til å danne seg et høytrykk over, eller i nærheten av Norden.

I langtidsvarslene er det nå prognoser om et høytrykk som kan dannes over Norge, eller vest for Norge i Atlanterhavet. Det kan stoppe opp bevegelsen i lavtrykkene, og dermed gi det været som nå er synlig i varslene.

Først billigere før det blir dyrere

Den siste tiden har det vært mye påfyll av både snø og regn i Sør-Norge, forteller Hove Ås, og sier at det har væt helt naturlig at vannkraftprodusentene har senket sine vannverdier, ettersom det er en god ressurssituasjon.

Hun tror spotprisene kan bli lavere i forkant av værendringene. Det er fordi temperaturene forventes å bli noe mildere og at det kan komme godt med vindkraft, både gjennom helgen og ut i neste uke. Dersom værprognosene for mars får rett, forventer hun at spotprisen vil løfte seg i mars.