Den nye ordningen ble etablert i månedsskiftet mars/april, har det kryptiske navnet «sumrestriksjon». For å forstå betydningen må vi først forstå hva slags ordning dette er.

For det første: det er ikke en fysisk kabel mellom Norge og Danmark. Ordningen går ut på at strøm sendes mellom Danmark og Norge, via fysiske kabler i Sverige.

Den svenske systemoperatøren Svenska kraftnät har endret på kapasiteten mellom ulike prisområder, og åpner på den måten for at strøm kan sendes «direkte» mellom Norge og Danmark.

Fra dyrt til billig område, til enda dyrere område

I en situasjon der strømmen er dyr i Norge (NO1), billig i Sverige (SE3) og aller dyrest i Danmark (DK1), vil den nye mekanismen kunne slå inn.

Det normale ville da være at strømmen ikke ville gått fra Norge til Sverige, fordi det er billigere i Sverige. Tvert imot, nettkapasiteten ville da blitt brukt til å føre billig strøm fra Sverige til Norge.

Men med sumrestriksjon-ordningen oppheves dette prinsippet. Strømmen blir ført fra dyre Norge, gjennom billige Sverige, og til enda dyrere Danmark.

Det er ikke gjort beregninger av hvor mye den økte utviklingskapasiteten påvirker strømprisen i Norge, opplyser Statnett.

Strømflyt feil vei

Som Europower har omtalt tidligere, går strømflyten mellom Norge og Sverige (NO1 og SE3) i perioder feil vei. Altså feil vei i forhold til prisen i de ulike prisområdene. Det som er naturlig er at prisen går fra et billig til et dyrt område.

Timen mellom 21 og 22 onsdag 10. august er et eksempel. Da var strømflyten fra NO1 til SE3 på 350 MW. Dette til tross for at prisen i Norge var 216 øre/kWh, mens prisen i Sverige bare var 18 øre/kWh.

Men strømmen gikk videre til Danmark. Gjennom det svenske nettet fløt strømmen videre til DK1 hvor prisen var 417 øre/kWh.

Nettoimport, men eksporten øker

Den nye flyten er hyppig i bruk. Av 3336 timer fra 1. april til og med 17. august, har det gått strøm feil vei fra Norge og Danmark til det svenske prisområdet i 1037 timer.

Det tilsvarer 31 prosent av tiden, altså nesten 8 timer hvert døgn.

Så langt i august er det sendt 10 GWh feil vei fra NO1 til SE3, mens det tilsvarende har gått 16 GWh «feil vei» fra DK1.

Særlig 10. og 11. august var det nesten kontinuerlig transport av strøm fra Oslo-området via SE3. De to dagene gikk det strøm til Sverige i 44 av 48 timer, selv om prisene i Sverige var lavere enn i Norge.

På det meste har NO1 sendt 365 MWh i timen via Sverige til Danmark.

Hvor mye ekstra strøm totalt som har blitt utvekslet mellom Norge og Danmark som følge av den nye ordningen, er ikke mulig å lese ut av offentlige tall. Men i perioden fra mars og til nå, har det i sum vært nettoimport til Norge.

Kartet viser at strømmen i perioder flyter fra Norge til Sverige, til tross for mye lavere pris i Sverige. Strømmen flyter videre til Danmark via det svenske nettet. Foto: Statnett

Første tiltak

Den nye ordningen er lite kjent, men er nevnt i en Statnett-presentasjon (side 25).

– Uke 14 var første hele uke med den nye sumrestriksjonen. Vi ser at det har vært stor økning i flyt, og det er som følge av denne endringen, skriver Statnett.

I presentasjonen er både «sumrestriksjon» og «dynamisk snittbegrensing» brukt som begreper på den virtuelle forbindelsen mellom Norge og Danmark.

Sumrestriksjon er en del av det som er omtalt som flytbasert markedskobling. Dette er ulike metoder systemoperatørene vil bruke for å bedre utnytte ledig kapasitet i nettet (les mer her).

– Første tiltak for økt kapasitet er satt i drift, skriver Statnett i presentasjonen.

Kommunikasjonssjef Stuart Disbrey i Nord Pool opplyser at sumrestriksjon-metoden så langt kun er innført for nettkorridoren mellom NO1 og DK1, via SE3.

Det er i dag ingen fysiske kabler mellom NO1 og DK1. De fysiske forbindelsene mellom Norge og Danmark (fire kabler) går mellom NO2 til DK1.

Ifølge presentasjonen til Statnett er det planlagt å innføre en lignende forbindelse mellom Finland og Danmark, også det via Sverige.

Politisk betent

Ordningen er etablert av systemoperatørene, og så langt Europower kjenner til uten politisk behandling.

Statnett har sammen med de andre systemoperatørene mandat til å utnytte strømnettet best mulig. Den nye ordningen er innført av tekniske årsaker for å utnytte eksisterende nettkapasitet bedre.

Det vil redusere prisforskjellene mellom ulike prisområder, men Europower får opplyst av Statnett at konsekvenser for norske strømpriser ikke er kjent. De ble ikke estimert på forhånd, og har heller ikke blitt beregnet i ettertid.

Den økte kapasiteten har skjedd samtidig som kraftutveksling til utlandet er et politisk betent tema i Norge. Blant annet har bygging av kablene til Tyskland og England vært omstridt.

Nå har altså utvekslingskapasiteten blitt økt av systemoperatørene uten noe politisk debatt. Dette til tross for at det i Hurdal-plattformen står at regjeringen ikke vil « … godkjenne nye mellomlandsforbindelser til utlandet i denne stortingsperioden.»

I tråd med regjeringserklæringen?

Elisabeth Sæther, statssekretær i OED. Foto: Arvid Samland

Spørsmålet blir dermed om den økte utvekslingskapasiteten er å regne som en ny mellomlandsforbindelse, og om den er i tråd med intensjonen i regjeringserklæringen.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) svarer på vegne av regjeringen:

– Oppjustering av handelskapasitet etter en periode med driftsutfordringer er ikke å betrakte som en ny utenlandsforbindelse, skriver Sæther i en e-post.

Hun mener altså at dette er snakk om «oppjustering av handelskapasitet» etter «driftsutfordringer».

Dette står i kontrast til Statnett sin presentasjon hvor sumrestriksjon blir presentert som et nytt grep for å utnytte kapasiteten i nettet bedre.

Slik utdyper statssekretæren at det angivelig handler om tidligere driftsproblemer:

– Sverige hadde driftsproblemer i lengre perioder i 2021, som følge av økt flyt fra øst til vest i Midt-Sverige. Eksport til Norge og Danmark har bidratt til å forsterke problemene. Svenska kraftnät har nå justert metoden de bruker for å sette eksportkapasiteten, skriver hun.

Hun viser til at det påvirker den samlede flyten fra SE3 til Norge og Danmark.

– Dette gir i all hovedsak bedre eksportmuligheter fra Sverige, både til Norge og Danmark. I noen tilfeller går det flyt fra Norge til Danmark via Sverige, men dette er ikke å anse som noen ny utenlandsforbindelse. Det er kun endret bruk av eksisterende kapasitet, skriver Sæther.

– Markedsalgoritmen vil velge den løsningen

På spørsmål fra Europower bekrefter Statnett at sumrestriksjon ble innført i slutten av mars. Håkon Smith-Isaksen Holdhus i kommunikasjonsavdelingen forklarer det slik:

– Dersom gevinsten ved flyt fra SE3 til DK1 er høyere enn tapet av å handle fra høy pris i NO1 til lav pris i SE3, så vil markedsalgoritmen velge den løsningen. I noen tilfeller, der prisen i SE3 er lavest, vil dette kunne gi et markedsresultat der det blir flyt mot prisretning, men det vil likevel gi en bedre utnyttelse av kapasiteten samlet, skriver Holdhus.

I en presentasjon (side 12) fra Svenska kraftnät oppsummeres det med at handelskapasiteten fra Sverige til Danmark og Norge, totalt sett har økt med 1300 MW.

Illustrasjon

Illustrasjonen viser hvordan den nye ordningen kan øke overføringen fra Sverige, enten til Norge eller Danmark. Foto: Statnett

I et illustrert talleksempel i Statnett presentasjonen eksporterer Sverige i utgangspunktet 750 MW til Norge og 500 MW til Danmark – altså totalt 1250 MW.

Som følge av den nye ordningen kan utvekslingen mellom Danmark og Sverige i dette tilfellet snus.

Sverige har dermed 1750 MW å sende ut, og alt dette blir sendt til Norge.

Det kan gjøres fordi sumrestriksjon-ordningen tillater at strøm flyter fra et billig prisområde til et dyrere prisområde, selv om det er et enda billigere prisområde imellom.

I eksempelet flyter strømmen fra Danmark til Norge. Men i perioder hvor strømmen er dyrest i Danmark – som er vanlig – vil strømmen flyte fra Norge til Danmark.

Priskonsekvensen av dette er altså ikke utredet.