Ny metode skal utnytte nettet bedre – kan gi 25 prosent høyere pris i nord

Mer avansert beregning av tilgjengelig nett gir mulighet for å transportere mer strøm. Testperiode i vinter indikerer at det blir mindre prisforskjeller internt i Norge, ifølge Statnett – fordi prisene i nord øker.

– Kraftforsyningen blir stadig mer kompleks, elektrisitetsforbruket øker og vi får samtidig en stadig større andel med uregulerbar kraftproduksjon som sol- og vindkraftverk i de nordiske landene. Dette gjør det stadig mer krevende å fastsette riktig kapasitet i strømnettet, og det er behov for en annen metode enn den vi bruker i dag, forklarer konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.
– Kraftforsyningen blir stadig mer kompleks, elektrisitetsforbruket øker og vi får samtidig en stadig større andel med uregulerbar kraftproduksjon som sol- og vindkraftverk i de nordiske landene. Dette gjør det stadig mer krevende å fastsette riktig kapasitet i strømnettet, og det er behov for en annen metode enn den vi bruker i dag, forklarer konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.Foto: Bjørg Davidsen
Statnett SF
Publisert 18. April 2023, kl. 09.35Oppdatert 18. April 2023, kl. 17.16