Døgnprisen i Sør-Norge torsdag er satt til 189 øre/kWh. Den eneste dagen i historien med høyere døgn pris i denne delen av landet (NO1, NO2 og NO5), er sist mandag da prisen var astronomiske 256 øre/øre.

I morgen torsdag slår altså både lørdag og søndag som begge satte nye rekorder, før alle rekorder ble knust på mandag.

Høyeste timepris i Sør-Norge torsdag er som vanlig komfyr-timen fra klokka 17 til 18. Da er prisen 344 øre/kWh.

Så går vi lengre nord: I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) er døgnprisen torsdag satt til 151 øre/kWh.

Dyreste time er den samme som i sør fra klokka 17 til 18. Da er timeprisen 223 øre/kWh i de nordligste landsdelene.

En tier til strøm

En moderne induksjonstopp har gjerne et effektuttak på 1800 til 2800 watt per kokeplate. La oss si at to plater på 1800 watt og én plate på 2800 watt brukes på full guffe i 20 minutter når middagen tilberedes.

Da går det med i overkant av 2,1 kWh til middagslagingen. En strømpris 344 øre/kWh innebærer at kundene må betale rundt 480 øre/kWh når nettleie og avgifter er inkludert.

Med de forutsetningene vil strømmen til å lage middag i koste ganske nøyaktig 10 kroner i komfyr-timen i morgen.

Nesten lik pris hele Europa

Timen fra klokka 17 til 18 er verdt å merke seg også i europeisk sammenheng. Med unntak av nord i Norge og Sverige, er denne timen nesten priset jevnt over hele Europa. Det er også den dyreste timen i døgnet i de aller fleste land.

Vi hopper til euro for å sammenligne. I Sør-Norge er prisen i denne timen 336 euro/MWh, mens den er 346 euro i de øvrige nordiske landene og de baltiske statene.

Prisnivået er omtrent det samme nedover kontinentet, med felles pris på 355 euro/MWh i både Tyskland, Belgia, Nederland og Frankrike.

Eneste land som skiller seg ut er øyriket og Norges kabel-kamerat England. Der er prisen hele 548 euro/MWh i denne timen.

Den høyeste døgnprisen torsdag er det atomkraft-landet Frankrike som har med 278 euro/MWh. Men det er faktisk en liten nedgang i det franske prisnivået. I forrige uke bikket døgnprisen i Frankrike 300 euro/MWh flere ganger.