Tirsdag blir gjennomsnittlig strømpris cirka 1,16 kr/kWh i Sør-Norge, og 1 kr/kWh i Midt- og Nord-Norge, før nettleie, avgifter og eventuell strømstøtte. Det viser tallene fra Nord Pool.

I sør blir strømmen billigst i to timer fra klokken 03.00, med 1 kr/kWh. Toppen nås klokken 18, da prisen i Oslo (NO1) og Kristiansand (NO2) er 1,61 kr/kWh, mens Bergen (NO5) har 1,44 kr/kWh.

I NO3 og NO4 blir den laveste prisen 64 øre/kWh i den siste timen før midnatt. Strømmen er dyrest i disse områdene klokken 08.00, med 1,17 kr/kWh.

Svært sjeldent

Prisene er altså like mellom Midt-Norge og Nord-Norge tirsdag. Det har skjedd bare fire ganger tidligere i år.

Enda sjeldnere er det at prisforskjellen mellom Sør-Norge og resten av landet er på bare 15,6 øre/kWh. Det er faktisk mindre differanse enn noen gang tidligere i år.

Siden strømpriskrisen tok til på ettersommeren 2021, har det faktisk bare skjedd i én periode tidligere, at differansene har vært så små. Det viser statistikken som Europower har hentet ut fra Nord Pool.

I fem dager i midten av november i fjor, var prisforskjellene enda lavere enn nå. Ellers må vi tilbake til tidlig desember 2021 for å finne så små prisforskjeller mellom nord og sør.

Flere forklaringer

Sjefanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, har ventet på at prisene skulle jevne seg ut mellom nord og sør.

Han trekker frem flere årsaker til at prisene nå er nesten like – og relativt høye historisk sett – i hele landet:

  • Fyllingsgraden har gått opp i Sør-Norge, noe som presser prisene nedover.
  • Det er ikke lenger det samme overskuddet av vann i Nord-Norge, noe som presser prisene oppover.
  • Utfall av mer kjernekraft i Sverige og lite vindkraft reduserer øvrig produksjon i Norden.
  • Kaldt vær øker forbruket og etterspørselen, og dermed også prisene.

– Det har blitt en vesentlig normalisering av vannressursene i både nord og sør. Så prisene skulle utjevne seg noe, sier Lilleholt til Europower.

Med normal fyllingsgrad i nord blir prisene i Sverige og Sør-Norge også mye viktigere for produsentene i Nord-Norge, forklarer analytikeren.

– Det har vært en lang periode med så mye vann at det ikke har vært priset i det hele tatt. Vind har også dekket mye av etterspørselen.

Lilleholt hadde forventet at produsentene i nord hadde hevet prisene tidligere i vinter.

Siden det er meldt kaldt vær fremover, forventer analytikeren at prisene vil gå litt opp igjen fra tirsdag og frem mot helgen. Men så er det ventet bedre temperaturer, og det vil slå ut på prisene.

– For hver uke som kommer, blir det mer press på prisene nedover. Nå må man få ut vannet som er spart i magasinene. Det blir ganske full eksport. Nå er situasjonen mye mer stabil enn før, med veldig normale situasjoner, sier Lilleholt.

Prisene blir også mye likere resten av Nord-Europa. Sør-Norge ligger i snitt mellom Danmark og Tyskland i pris. Netto blir det import fra begge land tirsdag. Men eksporten til Storbritannia fortsetter for fullt, slik at Norge igjen er et transittland for strøm på veien til de britiske øyer. Netto eksport er imidlertid ventet bare å være på drøyt 21 GWh tirsdag, noe som er et lavt nivå.

Grafikken under viser hvordan strømprisen er fra time til time tirsdag. Du kan klikke på navnene på prisområdene for å vise/skjule hvert enkelt område.