Tittel og ingress er omskrevet til fortid siden tidspunktet er passert.

Mandag blir strømprisen i Sør-Norge på knapt 90 øre/kWh, viser søndagens tall fra Nord Pool. Det er det laveste prisnivået for et døgn siden 8. oktober.

Nå er det ei uke igjen av oktober, og da begynner det å bli mulig å anslå hvor stor strømstøtten blir. Dermed er det også mulig å anslå hvilke timer som ser ut til å gi gratis strøm. Forklaringen er at strømstøtten utbetales basert på snittprisen for hele måneden, mens kundene betaler strømprisen i den aktuelle timen. I noen timer vil derfor strømstøtten bli høyere enn prisen.

Til og med mandag er gjennomsnittlig pris for oktober måned på drøyt 1,36 kr/kWh i Sør-Norge. Før merverdiavgift betyr det at strømstøtten akkurat nå ligger an til å bli på 59,4 øre.

Tjener på å flytte forbruket

I alle enkelttimer under denne summen, vil forbrukerne derfor tjene penger på å bruke strøm. Fra midnatt og frem til klokka 06.00 er prisen i Sør-Norge mandag under dette nivået. Bunnen blir nådd med bare 27 øre/kWh klokka 03.00.

Altså vil det for eksempel lønne seg å lade bilen natt til mandag, om du ikke allerede har planlagt det.

Men prisene blir ikke så lave at strømstøtten også dekker nettleie og avgifter – i motsetning til hva som skjedde i slutten av september.

Disse utgiftene er grovt regnet på rundt 50 øre/kWh. Klokka 03.00 dekkes 60 prosent av disse kostnadene av strømstøtten.

Det er først og fremst mulig å tjene penger på å flytte strømforbruket, ikke å bruke mer strøm. Forutsetningen for regnestykket er at prisnivået forblir det samme ut måneden.

Dyrest blir strømmen i Sør-Norge klokka 19 mandag, da nivået blir på 1,32 kr/kWh. Dyreste time mandag blir altså billigere enn snittprisen så langt i oktober.

Dermed forsterkes bildet som Europower fortalte om i flere saker sist uke: at prisene er på vei ned nå i høst.

Vindkraft senker prisen

Vindkraft har en positiv effekt på prisene på kontinentet, ettersom det er ventet 50 prosent mer kraft fra vinden i Tyskland mandag, enn normalen. I Norden blir det imidlertid ikke fullt så friskt vær. Ifølge Energy Quantified ligger det an til 20 prosent mindre vindkraft enn normalen.

Relativt lave priser i Sør-Norge gjør også at det blir langt mindre prisforskjeller nasjonalt, enn hva vi er vant med tidligere i år. I Midt-Norge blir snittprisen mandag på 52 øre/kWh. Mens dette prisområdet kvalifiserte til strømstøtte i september, ligger prisen så langt i oktober på knappe 35 øre/kWh.

I Nord-Norge blir døgnprisen mandag på knapt 27 øre/kWh. Det er faktisk høyere enn snittet så langt i oktober, som ligger på drøyt 20 øre/kWh.

Sørlandet mater resten av Sør-Norge

Mandag går flyten av strøm fra utlandet via NO2 (sørlige Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold) og videre til NO1 (Oslo-området) og NO5 (Bergen-området). Alle de fire utenlandsforbindelsene fra NO2 leverer strøm til Norge mandag. Til sammen kan produsentene derfor fortsatt spare noe på vannreservene, til tross for at NO2 må levere 24 GWh med strøm videre til resten av Sør-Norge. Tidligere i år har flyten internt i Sør-Norge gått andre veien.

Fyllingsgraden helt i sør har blitt mye bedre de to siste ukene, men for få dager siden gjentok Statnett budskapet om at vi fortsatt har en stram kraftsituasjon i Norge.