Danmark og Tyskland får i praksis gratis strøm i tre timer fra klokken 13 mandag, viser søndagens tall fra Nord Pool.

Dagen blir preget av uvanlig store prisforskjeller. Når strømmen er gratis på deler av kontinentet, koster den 1 kr/kWh i Sør- og Midt-Norge, og langt over 2 kr/kWh i Storbritannia.

For hele døgnet blir snittprisen i Oslo (NO1) og Kristiansand (NO2) 95 øre/kWh. Prisen varierer fra 68 øre/kWh klokken 03.00 til 1,06 kr/kWh i to timer fra klokken 10.00.

Bergen skiller delvis lag fra resten av Sør-Norge, først og fremst natt til mandag. I NO5 blir det nesten ingen prisvariasjon i det hele tatt, her kan det se ut som om vannverdien setter prisen gjennom hele døgnet. 92 øre/kWh blir laveste pris i hele sju timer mandag, mens toppen «bare» er på 1,06 kr/kWh klokken 19.00.

I grafikken over kan du klikke på prisområdene for å vise/skjule dem.

Import også fra britene

Som kjent er det prisene som styrer i hvilken retning strømmen sendes. Med lave priser på kontinentet, blir det import til Sør-Norge og fra Sverige mandag.

Til sammen importerer Norge netto 95 GWh i morgen, ifølge den planlagte flyten.

Faktisk blir det også noen timer med import fra Storbritannia mandag. Som Europower skrev fredag, er det over 500 timer siden Norge sist kjøpte strøm derfra. Britene får en voldsom prisvariasjon mandag, og importen derfra natt til mandag går over til ganske normal eksport senere på dagen.