Mandag stiger strømprisene i alle deler av Nord-Europa, med ett unntak: Nord-Norge.

Igjen får produsentene veldig dårlig betalt i spotmarkedet, målt mot prisene i områdene rundt.

Mens snittprisen i NO4 mandag blir på 47 øre/kWh – faktisk lavere enn prisene nå i helgen – får produsentene i områdene rundt 35–40 øre/kWh bedre betalt gjennom hele døgnet.

Europower har flere ganger i vinter og vår fortalt hvordan Nord-Norge til tider faller helt ut av det ordinære markedet, og får priser som ligger i sin helt egen verden. De mindre produsentene peker på at Statkraft er så dominerende i markedet, at prisen blir den Statkraft tilbyr.

Uansett er effekten at produsentene går glipp av store inntekter mandag. Motsatt kan kundene glede seg over de suverent laveste strømprisene i Nord-Europa. Dermed blir det også eksport fra Nord-Norge til områdene rundt, samtidig som regionen har historisk lav fyllingsgrad i vannmagasinene.

Akkurat nå blir effekten imidlertid mindre enn ellers, ettersom forbindelsen mellom Nord-Norge og Nord-Sverige har vært ute av drift i tre uker.

I Sør-Norge blir spotprisen i snitt 84 øre/kWh mandag, før nettleie og avgifter. Kunder med strømstøtte betaler cirka 74 øre/kWh, før nettleie og avgifter.

Midt-Norge ligger marginalt lavere enn Sør-Norge mandag, med en snittpris på 82 øre/kWh.

Prisen når toppen i det norske markedet klokken 08.00 mandag, med 134 øre/kWh i alle områder utenom Nord-Norge. Så faller prisene til 78 øre/kWh på tidlig ettermiddag i de samme fire områdene.

Til sammenlikning blir maksprisen i Nord-Norge bare 55 øre/kWh mandag.

Slik er prisen i spotmarkedet mandag:

Pristoppen blir nådd i Tyskland, Jylland og Stockholm klokken 20 mandag kveld, da spotprisen når 2,01 kroner/kWh i disse prisområdene – før nettleie og avgifter.

Langt under tyske strømpriser

De siste fem månedene har det vært ganske liten forskjell på de sør-norske og tyske strømprisene. Men nå i april har forskjellene økt betydelig. Så langt i måneden ligger prisene i NO2 cirka 20 prosent lavere enn prisene i Tyskland. Differansen i spotmarkedet har vært på 13 øre/kWh i snitt nå i april.

20 prosent lavere strømpriser i Sør-Norge er ganske normalt etter at forbindelsen til Tyskland ble åpnet. Faktisk har prisforskjellene økt mellom de to prisområdene, etter at denne forbindelsen ble bygget. Noe av forklaringen er de ekstreme forholdene i markedet de to foregående årene.

Akkurat nå øker forskjellen. Den første uken i april lå Sør-Norge over Tyskland i spotpris. Mandag er prisforskjellen hele 32 øre/kWh – de norske prisene er altså langt under de europeiske.

På det meste skiller det over 1 krone/kWh mellom Sør-Norge og Tyskland mandag kveld.

Prisforskjellene gir naturligvis også stor eksport mandag. Til sammen blir det netto eksport av 111 GWh, forventer Nord Pool. Det blir nettoeksport til alle land, med helt marginal import fra Sverige og Nederland i enkelte timer.

111 GWh vil være den største eksporten så langt i april, men er slett ikke uvanlige nivåer. Men det er bare i fjor og i år at Norge har eksportert over 100 GWh på ett døgn i april måned – det er et nytt fenomen.

Bare én gang tidligere har Norge eksportert mer enn 111 GWh på ett døgn i april – 5. april i fjor.

Grafikken under viser forskjellen mellom de tyske og sør-norske strømprisene det siste året, til og med i morgen.