Navn: John Martin Mjånes
Stilling: Konsernsjef i Sunnhordland Kraftlag (SKL)

– Hva er den største utfordringen i bransjen akkurat nå?
– Hovedutfordringen for oss vil være at vi samlet som bransje ikke klarer å bygge ut nok fornybar energi. Det er et problem for oss i bransjen, men også for Norge som helhet. Jeg tror at hvis vi ikke klarer å bygge ut nok, så vil mange muligheter glippe, og vi vil ikke nå de ambisiøse klimamålene vi har satt oss.

– Hvilke muligheter tenker du på da?
– Industriutvikling og ny næring for Norge, i konkurransen med andre land. Uten en vekst i kraftproduksjon, så vil man ikke ha muligheter for hverken å skape nye fremtidsrettede arbeidsplasser, men heller ikke «konvertere» dagens industri så den blir bærekraftig og utslippsfri, og på den måten opprettholde sysselsettingen.

– Hvordan løser vi dette?
– Det må gå fortere og vi må ville det mer. Vi vil det ikke nok, siden det skjer for lite.

– Hvem er vi?
– Vi som kraftbransje ønsker å utvikle nye fornybare prosjekter, men for at det skal utvikles og bygges, må de politiske rammevilkårene være gode nok. For å bygge ny kraft trenger man rammevilkår som gjør at alle trekker i samme retning. Vi ser at det skjer for lite. Det vi ikke gjør i dag, merker vi konsekvensene av om 10-20 år, derfor må vi bygge mer kraft nå.

– Hvem eller hva er den største hindringen for å få løst dette?
– Vi trenger effektive konsesjonsprosesser og en sammenhengende miljø-, klima- og næringspolitikk, men det jeg tror jeg vil trekke frem, er at skal vi få til dette skikkelig, så må det til en større aksept for fornybar energi blant alle. Og der har vi alle en jobb å gjøre. Kanskje skal vi ikke være så redde for at incentivene for kommunene blir bedre om man bidrar til fornybar energiproduksjon.

– I form av økonomisk støtte?
– Kanskje en engangsstøtte til de kommunene som bidrar til ny kraftproduksjon.

– Hva snakkes det for mye om i bransjen? Hva er vi for opptatte av?
– Jeg tror kjernekraft ligger veldig langt frem i tid, så det er et blindspor på kort sikt. Vi må ha fokus på å få gjort det som bringer oss videre nå, som hvordan vi skal få til mer vind på land. Det er den billigste teknologen som hurtigst kan gi oss det vi trenger,

– Hva ville du gjort hvis du fikk være energiminister for en dag?
– Da ville jeg økt incentivene til kommunene sånn at de samsvarte med det som regjeringen ønsker å få til i forhold til fornybar energi.

– Hva er det viktigste regjeringen kan gjøre de neste tre månedene for å få fart på fornybar energi?
– Sørge for rask behandling av søknaden på effektkraftverket Blåfalli Fjellhaugen, som vi forventer NVE innstiller til departementet før sommeren.