Fredag måtte Nord Pool avholde en ny auksjon for å få en godkjent match mellom produksjon og forbruk lørdag ettermiddag. Årsaken var at det var for mye strøm fra solkraft og vindkraft i Nederland i én time, til at markedet kunne håndtere det i første runde.

Hvis prisen faller under minus 150 euro/MWh (knapt minus 1,80 kr/kWh), betinger reglene at det skal være ny auksjon.

Lørdag skjedde det samme, men i langt større omfang.

Igjen måtte det ny auksjon til, fordi det nå ble for lav pris i Nederland for hele tre timer søndag ettermiddag.

Deretter varslet Nord Pool at det var risiko for en frakopling. Det kan bare skje når markedet ikke klarer å matche produksjon med etterspørsel. Dette er avgjørende i strømmarkedet, der det alltid må være akkurat like mye produksjon som forbruk.

Til slutt, nesten halvannen time på overtid, kom søndagsprisene. De viser:

  • Tidenes billigste strømdøgn i Norge: Midt-Norge og Nord-Norge har en negativ døgnpris på 3,2 øre/kWh. Det er andre gang i historien det er negative priser over ett døgn.
  • De to samme områdene får negative priser i 16 timer søndag. I Sør-Norge blir det negative priser i sju timer.
  • Vi får tidenes laveste strømpris for enkelttimer: Mellom klokken 11 og 15 søndag, får strømkundene i hele Norge, unntatt Vestlandet, betalt hele 12 øre/kWh for å bruke strøm. Men kundene må betale nettleie og avgifter.
  • På Vestlandet faller prisen til minus 5 øre/kWh på det laveste.
  • Prisene i Nederland kollapset fullstendig, på grunn av for mye vind og sol. Klokken 14 søndag ettermiddag får strømkundene der betalt 4,76 kr/kWh for å bruke strøm.

I Norden er det også ventet svært mye vindkraft søndag.

– Helgene i Nederland er utsatt hver eneste helg. De får ikke stengt ned solkraften, og det smitter jo inn i Sør-Norge, kommenterer analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Han er overrasket over at prisene går så langt ned, og at ikke flere produsenter reduserer vannkraftproduksjonen.

– Jeg er overrasket over at de ikke tar mer grep. Når det bare er noen få timer med negative priser, lar de det gå. Men man må bare få stengt lukene. I Nord-Norge er det så lave priser, der må man ta mer action enn i sør, hvor det er gode priser resten av døgnet.

Lilleholt peker på at tilsiget nå er veldig stort, og at mye sol og vind kommer på toppen av dette. Dermed er dette en spesiell situasjon som vil gå over når vi kommer lenger ut på sommeren.

Men mye sol og lavt forbruk i helgene er en kombinasjon som ikke forsvinner. Derfor kan det ligge til rette for ekstremt lave priser på dagtid lenge, antyder analytikeren.

– Hva ville du gjort om du var vannkraftsjef nord i Norge nå?

– Da ville jeg sett egoistisk på det, og stengt ned alt som har med vannkraft å gjøre. Om du senere har mindre vann i magasinene, når man kan ha mer kontroll, så får du også en bedre pris for vannet.

Lave priser for sol gjør at investeringslysten kan få seg en knekk, advarer Lilleholt.

– Det er mange som har fått seg en aha-opplevelse nå.

Artikkelen er oppdatert etter første publisering. Det var et priskryss i de tre timene i Nederland, men de lå under 150 euro/MWh, noe som automatisk utløste en ny auksjon.