I dag, søndag, settes bunnrekord for de norske strømprisene, slik Europower fortalte om i går.

Mandag blir det fortsatt relativt lave priser, særlig i enkelttimer, men de faller ikke til fullt så ekstreme dybder.

Det er Midt-Norge og Nord-Norge som får de billigste timene mandag. I de fire første timene etter midnatt bikker prisen akkurat under null, men det er før nettleie og avgifter. Døgnprisen stiger fra minus 3,2 øre/kWh i dag, til pluss 4,5 øre/kWh mandag.

I Sør-Norge jevnes prisene ut igjen, etter et par dager der NO2 har ligget godt over de to andre områdene. Døgnprisen mandag blir på drøyt 41 øre/kWh.

Mens prisene i Midt-Norge og Nord-Norge er relativt jevne gjennom døgnet, er det derimot fortsatt veldig store forskjeller i Sør-Norge. Stor sol- og vindproduksjon gjør at prisene stuper på dagtid. Fra og med klokken 9 og frem til klokken 18 ligger prisene i sør på under 5 øre/kWh, pluss nettleie og avgifter.

For mye strøm i Nederland

Som de foregående dagene er problemet i markedet at Nederland har for stor strømproduksjon. I morgen var det to timer der prisen ble så lav, at Nord Pool var nødt til å avholde ny auksjon: klokken 14 og 15.

En ekstra auksjon hjalp ikke. I Nederland får kundene betalt cirka 2 kr/kWh i de to timene for å bruke strøm mandag.

Til sammen er det åtte timer med negative priser i Nederland og Tyskland mandag. Som de tidligere dagene denne helgen, trekkes først og fremst Tyskland ned i pris på grunn av den nederlandske overproduksjonen. Tyske strømbrukere får på det meste betalt 1,30 kr/kWh for å bruke strøm mandag.

I grafikken under kan du klikke på prisområdene for å skjule eller vise dem.

Kabel ute av drift

På toppen av problemene med for mye strøm i Nederland, er også forbindelsen mellom Nederland og Storbritannia nå delvis ute av drift. Det ble sendt ut en markedsmelding om dette tidlig søndag, med henvisning til «emergency situation». Den britiske systemoperatøren National Grid sier til Europower tidlig søndag ettermiddag at de ikke har flere detaljer om dette.

Ifølge markedsmeldingen vil deler av kabelen være ute av drift frem til midnatt mandag kveld. Ifølge oppdatert markedsmelding er likevel mesteparten av kapasiteten tilgjengelig.