Med 92,4 øre/kWh i gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge onsdag, er det den laveste døgnprisen siden 20. februar.

De sørnorske strømprisene faller mer enn 16 prosent til i morgen onsdag, sammen med et bredt fall i strømprisene i Europa.

Strømprisen i Midt-Norge faller også kraftig til i morgen, på tross at strømprisene stiger noe i Nord-Sverige til i morgen.

Nord-Norge er, sammen med de to nordligste prisområdene i Sverige, de eneste prisområdene i Nord-Europa, som vi se høyere strømpris til i morgen.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 92,4 111,3 -17 %
Kristiansand (NO2) 92,4 111,3 -17 %
Bergen (NO5 92,4 111,3 -17 %
Trondheim (NO3) 51,7 60,6 -15 %
Tromsø (NO4) 33,6 31,8 6 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuelt strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

Mye vind og reduserte vannverdier

Det vil bli lavere strømpriser i hele Nord-Europa til i morgen, og flere steder i Europa faller strømprisene mer enn 30 prosent. I Baltikum faller det mest. Der halveres strømprisene til i morgen.

I Tyskland er det ventet 50 prosent høyere vindkraftproduksjon enn normalt. Det bidrar til å presse den gjennomsnittlige strømprisen ned med 30 prosent. De tyske strømprisene smitter som kjent over til de norske prisene, og bidrar til lavere priser i hele Sør-Norge i morgen.

Selv om gjennomsnittsprisen i Sør-Norge er høyere enn den tyske strømprisen til i morgen, vil det nettoeksporteres strøm fra Sør-Norge til Tyskland. Det kan se ut til at de sørnorske vannkraftprodusentene har senket sine prisforlangende for å produsere strøm den siste uken.

Som Europower skrev forrige uke, så det ut til at produsentene mente at 1 kr/kWh var en riktig pris. Det kunne man se ut fra om det ble produsert strøm til eksport eller ikke. I timene der prisen var under krona, valgte produsentene å redusere produksjonen, slik at flyten på utenlandskablene snudde fra eksport til import.

Ut fra flyten på utenlandskablene, i kombinasjon med strømprisene, kan det se ut til at produsentene har redusert sine vannverdier med hele 20 øre/kWh siden starten av forrige uke.

Mellom klokken 06 - 07 i morgen tidlig, produseres det strøm for eksport allerede på 96 øre/kWh. Forrige uke holdt produsentene tilbake vannet helt opp til 114 øre/kWh, mens det på 118 øre/kWh gikk full eksport mot Tyskland.

I figurene under kan du på hvilke priser produsentene er villige til å øke produksjonen av strøm, slik at det blir et produksjonsoverskudd nok til å eksportere strøm