I hele 17 timer på torsdag vil de to nordligste prisområdene få negative strømpriser. Det betyr at strømprisen faller under null.

Snittprisen for Midt- og Nord-Norge faller i morgen helt ned til minus 1,2 øre/kWh i gjennomsnitt for døgnet i engrospris. Det er før beregning av skatter, nettleie og eventuell strømstøtte.

På det laveste går strømprisen ned til minus 4 øre/kWh, og på det høyeste er engrosprisen 2,2 øre/kWh.

Made with Flourish

Ukontrollerbar strømproduksjon

Årsaken til at prisene faller så lavt, er at det produseres mer strøm nord i Norden, enn det forbrukerne klarer å bruke.

I tillegg til at elvekraftverkene produserer store mengder strøm nå under snøsmeltingsperioden, har både Finland og Sverige investert enorme summer i ny vindkraft de siste årene.

Både vindkraft og elvekraftverk er såkalt uregulerbare strømproduksjoner. Det betyr at de må produsere når det blåser eller renner vann i elven, og kan ikke selv velge når de skrur av og på strømproduksjonen.

Sammen med kjernekraft og annen kraftproduksjon som heller ikke lar seg justere raskt opp og ned, bidrar vind- og elvekraften nå til at det rett og slett produseres for mye strøm.

Det smitter over til prisområdene i Midt- og Nord-Norge, som også har stor produksjon av både vind- og elvekraft om dagen.

I Sør-Norge har produsentene mer kontroll

Siden prisene ikke kollapser i Europa i morgen, er det gode muligheter til å eksportere overskuddstrømmen fra Sør-Norge, mot både England, Nederland, Tyskland og Danmark. Med denne eksporten har ikke Sør-Norge et kraftoverskudd i morgen. Dermed har produsentene større kontroll med strømprisen.

Så lenge det må regulert vannkraft til for å dekke etterspørselen i markedet, er det vannverdien til produsentene som setter prisen. Vannverdien reflekterer produsentenes forventning om hvilken pris de kan optimalt få betalt for sin produksjon. De kan velge å produsere i morgen, eller spare på vannet til senere.

Elvekraft, og dårlig regulerte magasiner, har mindre muligheter til å påvirke når de skal produsere strøm. Der vil vannverdien være lav. I store vannmagasiner, kan produsentene velge å spare på vannet ved lave priser, og produsere senere til bedre priser. De aller største magasinene kan vente til vinteren med å produsere.

PrisområdeTorsdagOnsdagEndring
Oslo (NO1)57,882,4-30 %
Kristiansand (NO2)57,882,5-30 %
Bergen (NO557,882,4-30 %
Trondheim (NO3)-1,20,2-584 %
Tromsø (NO4)-1,20,2-584 %

Strømpriser i øre/kWh notert på Nord Pool eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte.