Sir Jim Ratcliffe er kjent som en av verdens rikeste menn – og som den eneste som offentlig har bekreftet at han er interessert i å kjøpe det som har vært verdens største fotballklubb, Manchester United.

De forhandlingene trekker ut. I mellomtiden har Ratcliffes norske selskap Ineos Inovyn inngått to langsiktige kraftavtaler med Statkraft.

Kutter utslipp av klimagasser i 2026

876 GWh strøm med en effekt på 100 MW skal leveres til produksjon av lut og plast på Rafnes og Herøya i Grenland. Den nye avtalen erstatter eksisterende avtale som utløper nå i mai.

I tillegg skal Statkraft levere strøm som skal brukes til å elektrifisere prosessene, samt produsere hydrogen, ifølge en melding fra Statkraft. Volumet på denne avtalen er på 263 GWh og en effekt på inntil 30 MW. Denne avtalen gjelder fra 2026.

Strøm skal erstatte fossile energikilder i anlegget på Rafnes. Dermed har avtalen også en effekt for Norges klimaforpliktelser.

– Avtalen viser at det er mulig å sikre langsiktige kraftkontrakter også i dagens marked, sier Hallvard Granheim, konserndirektør for marked i Statkraft, i meldingen.

Statkraft leverer 10 TWh på lange kontrakter

I år ligger Statkraft an til å levere 10 TWh på langsiktige strømkontrakter til industrien. Cirka en tredjedel av hele kraftproduksjonen til Statkraft er bundet opp i langsiktige avtaler. Da produksjonen sank i tredje kvartal i kjølvannet av strengere rapportering til myndighetene, hadde selskapet relativt lav andel strøm til salgs i det høyt prisede spotmarkedet.

Administrerende direktør Geir Tuft i Ineos Inovyn mener avtalen med Statkraft gjør at selskapet fortsatt kan produsere kaustisk soda og PVC i Norge, selv om markedet er internasjonalt.