Lørdag kollapser igjen strømprisene. I fem timer fra klokken 11 til 16 blir strømmen i hele Norge gratis – før nettleie, avgifter og eventuell strømstøtte.

Mens det tidligere gjerne har vært sol i Nederland som har forårsaket markedskollaps i helgene i sommer, er det nå overskudd av strøm i Storbritannia som forårsaker prisfallet.

Britene får betalt 6 til 8 øre/kWh i tre timer lørdag ettermiddag.

I de fem timene Norge har gratis strøm, er det faktisk gratis strøm i hele Nord Pool-området.

Døgnprisen på Østlandet og Vestlandet faller til 20 øre/kWh lørdag. Maksprisen blir 42 øre i den første timen etter midnatt. Fra og med klokken 10 er prisen på under 10 øre/kWh, før avgifter og nettleie, i til sammen sju timer.

Minsteprisen er på minus 1 øre/kWh klokken 14. Det er bunnprisen for hele landet lørdag.

I NO2, som omfatter sørlige del av Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold, blir snittprisen lørdag på knapt 34 øre/kWh. Her påvirkes prisene mer av nivåene i Europa. Maksprisen er klokken 20 lørdag kveld, med 85 øre/kWh.

I Midt-Norge faller døgnprisen til 18 øre/kWh, mens nordnorske strømkunder må betale cirka 17 øre/kWh gjennom døgnet.

Grafikken under viser strømprisene per time lørdag. Du kan klikke på navnet på prisområdene for å skjule/vise dem.

Rekordmye strøm fra Storbritannia i én time

Klokken 14 lørdag sender britene 1449 MW strøm til Norge. Det er første gang siden englandskabelen åpnet, at Storbritannia eksporterer maksimalt til Sørlandet.

Bare én gang tidligere har britene sendt mer 1300 MW til Norge. Det var klokken 05.00 1. juli i år, da det gikk 1412 MW i én time.

Til sammenlikning har Norge eksportert maksimalt via kabelen i til sammen 966 timer så langt i år, inkludert to timer lørdag kveld.

Totalt eksporterer britene 12,8 GWh til Norge i løpet av døgnet. Med litt strøm sendt motsatt vei lørdag kveld, blir nettoimporten til Norge fra Storbritannia på 8 GWh. Det er rekord for året.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

Strømmen går i perioder «feil» vei på kabelen. Også når britene har dyrere strøm enn kundene i NO2, er det import fra Storbritannia til Norge.

Forklaringen er den separate auksjonen på selve kabelen. Denne er et eget «prisområde», som ligger langt høyere i pris flere timer lørdag, enn hva som er tilfellet i NO2.

For eksempel er prisen mer enn dobbelt så høy på englandskabelen som i NO2 natt til lørdag.

Etter import fra Storbritannia i de 19 første timene lørdag, går det over til eksport lørdag kveld.