Igjen kollapser strømmarkedet i Europa søndag.

Nord Pool ble lørdag nødt til å kjøre en ny auksjon fordi det ikke var mulig å matche tilbud og etterspørsel i Nederland i to timer søndag.

I praksis skjer dette fordi det er altfor mye strøm tilgjengelig samtidig. Denne må bli brukt, siden det alltid må være balanse mellom produksjon og forbruk.

Men selv en ny auksjon, som gir noen produsenter anledning til å kutte i egen produksjon, hjalp lite.

I tre timer søndag ettermiddag får nederlandske strømkunder betalt nesten 6 kr/kWh for å bruke strøm.

Dette er den laveste prisen som det er lov å sette i markedet. Det er rekord. Aldri før har denne bunnprisen slått inn i kraftmarkedet.

En forklaring på dette, er at det er en del solproduksjon i Nederland som leverer til garantert pris, og dermed ikke har noe å tape på å stenge produksjonen ved negative priser.

Den gamle rekorden er også fra Nederland, satt 28. mai i år. Da fikk kundene betalt nesten 5 kr/kWh (400 euro/MWh).

Smitter til Danmark

Søndag smitter de nederlandske prisene til en rekke andre land – inkludert Danmark. På Jylland (DK1) faller prisen ned til minus 5,15 NOK/kWh klokken 14.

I seks timer søndag ettermiddag får forbrukerne på Jylland betalt over 1 kr/kWh for å bruke strøm.

Tyskland får også minimumsprisen i én time, og til og med i Storbritannia – som vanligvis har de høyeste prisene – blir prisen null eller negativ i 18 timer søndag.

Men i Norge og Sverige blir det ikke de samme ekstreme prisene. Riktignok blir det negative priser i 14 timer i strekk i alle de norske prisområdene søndag, men laveste pris blir minus 8 øre/kWh.

Når nettleie og avgifter kommer på toppen, blir det altså fortsatt slik at strømkundene i Norge søndag må betale for strømforbruket – men de kan spare en del på å flytte forbruket til timene med negative priser.

I grafikken under kan du se hvordan prisene utvikler seg time for time. Klikk på prisområdene for å skjule/vise dem.

Søndag er også første gang det har vært så mange timer med negative priser i Norge. Nå passerer både Midt-Norge og Nord-Norge 100 timer med negative priser så langt i år. I fjor var det 14 timer med minuspriser i Midt-Norge, og 11 timer i Nord-Norge.