Det viser tallene fra Nord Pool fredag ettermiddag.

Døgnprisen i NO1 (Østlandet) og NO5 (Vestlandet) blir på 15,5 øre/kWh lørdag. Det er fortsatt billigst i landet – og billigst i Europa.

Lørdag blir tredje dagen på rad at disse prisområdene har laveste strømpris i hele Europa.

Noe liknende har ikke skjedd siden november 2020, altså for mer enn 2,5 år siden. Den gang var prisene i Sør-Norge lavest gjennom to uker.

Prisene i disse to områdene blir svært stabile gjennom døgnet: mellom 13 og 17 øre/kWh. I Midt-Norge og Nord-Norge ligger prisene noen få øre høyere – mellom 22 og 30 øre/kWh time for time.

Som fredag er det stort sett et gap mellom prisene i disse fire norske områdene, og NO2, som går fra Buskerud til sørlige del av Vestland.

Med unntak av seks timer midt på dagen, når solproduksjonen er på sitt høyeste, ligger prisen for Sørlandet på mellom 70 og 99 øre/kWh.

Prisforskjellen i Sør-Norge er dermed i snitt på 60 øre/kWh lørdag. Det er litt mindre enn fredag, men fortsatt på et svært høyt nivå. Vi må tilbake til august i fjor for å finne større prisforskjeller internt i Sør-Norge.

Grafikken under viser hvordan strømprisen varierer gjennom lørdagen.

Som grafikken viser, er det lørdag ikke noe spor av overproduksjonen i Nederland, som tidligere i sommer har vært et problem. Da har det vært for mye strøm tilgjengelig, og prisene har gått langt under null for å tvinge frem nok forbruk. Som kjent må det forbrukes akkurat like mye strøm som det produseres.

Nederland har fortsatt nok strøm midt på dagen, slik at eksporten stopper fra NO2 til Nederland i tre timer. Men denne gang utløser det altså verken negative priser eller ny auksjon i markedet.

Svært høy eksport til Storbritannia

For tredje gang denne uken eksporterer Norge for fullt til Storbritannia. Det er faktisk ganske sjelden at det skjer. Siden North Sea Link åpnet, har det bare vært seks døgn med maksimal eksport fra NO2 til England. Inkludert altså tre døgn denne uken.

Produsentene får i snitt drøyt 70 øre/kWh for eksporten til Storbritannia. Med totalt knapt 35 GWh eksportert, gir det en inntekt på drøyt 25 millioner kroner lørdag.