Strømprisene stiger i nesten hele Nord-Europa til i morgen, viser tall fra Nord Pool. I Norge stiger prisene i alle prisområder, med den største relative oppgangen i Nord-Norge. Der stiger prisen med 25 prosent fra i dag til i morgen.

Med en prisoppgang på sju prosent er det likevel Sør-Vestlandet som igjen får den høyeste strømprisen til i morgen.

For første gang siden starten av mai, blir strømprisen i det sørligste prisområdet over én krone per kilowatt. I tillegg kommer skatter, moms, nettleie, påslag til leverandør og eventuell strømstøtte.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 82,2 74,0 11 %
Kristiansand (NO2) 105,6 98,7 7 %
Bergen (NO5 82,2 74,0 11 %
Trondheim (NO3) 36,6 30,5 20 %
Tromsø (NO4) 28,8 23,1 25 %

Strømpriser i øre/kWh, notert på Nord Pool. Eksklusive moms, skatter, nettleie, påslag og strømstøtte.

Felles for alle prisområdene er det blir den høyeste spotprisen så langt i juni.

Bedre kontroll

Ifølge tall fra analyseselskapet Energy Quantified skal vindkraften i Norge holde seg lav også til i morgen. Fra å produsere omtrent 2000 MW vindkraft gjennom sist helg, har vindturbinene i Norge mer enn halvere seg i til i dag, og er ventet å holde seg på godt under normalt produksjonsnivå også i morgen.

Den siste tiden har strømmarkedet vært preget av stor import av veldig billig strøm, spesielt fra Nederland. Der har strømprisene total-kollapset på grunn av enorm produksjon av solkraft – langt mer enn det nederlenderne selv klarer å bruke.

I helgen opplevde vi negative priser i Sør-Norge, mye grunnet denne billige importen av strøm.

Energy Quantified forventer i sine analyser at vi også i morgen skal importere strøm fra Europa midt på dagen, mens sola skinner. Men at volumene er såpass håndterlige at det ikke vil få strømprisene til å kollapse.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/14115744/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/14115744" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div>