Saken er oppdatert.

Særlig Nederland har hatt ekstremt mye solenergi de siste dagene. Fredag ettermiddag måtte Nord Pool avholde ekstra auksjon fordi prisen ble for lav lørdag klokken 15.

Vanligvis kommer prisene fra Nord Pool cirka klokken 12.50 hver dag. I dag meldte imidlertid strømbørsen klokken 12.47 at det ble avholdt en ny auksjon fra 12.50 til 13.05.

Nord Pool pekte på Nederland som problemområdet i morgen. Klokken 15 var det så stor mismatch i markedet, at grensene for strømprisen ble overskredet.

Litt før klokken 14 ble prisene for lørdagen endelig publisert.

De viser at nederlandske strømkunder klokken 15 lørdag får betalt 200 euro/MWh for å bruke strøm. Det tilsvarer cirka 2,30 kr/kWh i betaling.

Den nederste prisgrensen i auksjonssystemet er 500 euro/MWh, noe som tilsvarer nærmere 6 kr/kWh. Ny auksjon kan utløses hvis prisen går under minus 150 euro/MWh, altså cirka minus 1,70 øre/kWh.

EU forvalter reglementet for de europeiske strømmarkedene gjennom Acer.

I august i fjor var situasjonen motsatt i Baltikum. Da manglet 2,14 MW for å dekke etterspørselen. Nå er det altså for mye strøm tilgjengelig.

Hvis det ikke er mulig å bli enige om en pris, er det neste timespris som skal brukes for den timen der det er problemer, ifølge regelverket.