Strømprisene blir mandag de høyeste så langt i år. Det viser tallene fra Nord Pool søndag ettermiddag.

Årets rekord settes i alle de tre prisområdene i Sør-Norge, der snittprisen mandag blir 1,97 kr/kWh, før nettleie, avgifter og eventuell strømstøtte.

Natt til mandag ligger prisene på det laveste – like under 1,50 kr/kWh. Så stiger de raskt til toppnivået klokken 09.00. Da koster strømmen 2,81 kr/kWh. Med nettleie og avgifter er det en kostnad ut til forbruker på drøyt 4 kr/kWh.

Rundt 3,40 kr/kWh etter strømstøtten

Mandagens priser er langt over det som foreløpig er snittprisen for januar, som er på 1,26 kr/kWh i NO1 (Oslo-området). Foreløpig kan forbrukerne i denne delen av landet altså forvente en strømstøtte på 63 øre/kWh, inkludert merverdiavgift.

Den dyreste timen mandag vil altså koste forbrukerne rundt 3,40 kr/kWh etter strømstøtten, gitt forutsetningene i dette regnestykket.

I Midt-Norge faller faktisk prisen fra søndag til mandag, til under 59 øre/kWh. Så langt i januar er snittprisen i Trondheim-regionen på knapt 80 øre/kWh. Det ligger altså an til å bli en marginal strømstøtte i denne delen av landet i januar.

I Nord-Norge blir det heller ikke i januar strømstøtte til forbrukerne. Her er snittet så langt i måneden på under 50 øre/kWh. Mandag blir prisen i snitt på knapt 47 øre/kWh.

Eksport for nesten 200 millioner kroner

Siden prisene også stiger i landene rundt oss, blir det perfekte forhold for kraftprodusentene mandag. Årets høyeste strømpriser i sør kombineres nemlig med årets høyeste eksport av strøm. Netto blir det eksport av 123 GWh i løpet av døgnet. Det er den klart største krafteksporten på ett døgn så langt i år.

I fjor var rekordnivået for strømeksport på nær 160 GWh, den 29. november.

Verdien på eksporten mandag er på 194 millioner kroner i løpet av døgnet, viser Europowers beregninger basert på forventet flyt og timepris.

Eksporten fra NO2, som har de fleste og største forbindelsene med utlandet, går både til Storbritannia (33 GWh), Tyskland (31 GWh), Danmark (27 GWh) og Nederland (9 GWh). I tillegg eksporterer Norge samlet 23 GWh til ulike deler av Sverige på mandag.

Eksportverdien fra NO2 alene er på over 160 millioner kroner. Verdien av mandagens krafteksport er høyest klokken 18, med 11,8 millioner kroner.

Som kjent var eksportverdien av kraften i fjor rekordhøy, 45 milliarder kroner. Her kan du lese Europowers analyse av hvordan strømmen som regel selges til lavere pris enn den vi kjøper.

Grafikken under viser timeprisene i Norge og de viktigste landene rundt oss mandag.