Søndag holder prisene i Sør-Norge seg nærmest uendret på 1,08 kr/kWh for døgnet sett under ett, viser lørdagens tall fra Nord Pool.

Det er første gang siden helgen 15.–16. april at prisene har vært så høye i helgen.

Både forbruk og kraftproduksjon blir normalt redusert i helgene, så det er ingen automatikk i at prisene er lavere lørdag og søndag.

Likevel har prisnivået nådd uvanlige høyder denne helgen, for kundene i Sør-Norge.

De relativt høye helgeprisene kommer to dager etter at Statnett i klare ordelag advarte om at Norge kan få de høyeste strømprisene i Nord-Europa, om vi ikke bygger ut mer kraftproduksjon selv.

Før energikrigen mellom Russland og Europa startet høsten 2021, har det aldri vært en helgepris på over 1 kr/kWh i Sør-Norge.

Søndag er prisene såvidt under 1 kr/kWh nattestid, før de stiger utover dagen og når pristoppen klokken 17 med 1,54 kr/kWh før moms, nettleie og avgifter.

Privatkunder og andre som har strømstøtte, slipper billigere unna. Personkunder må maksimalt betale 78,4 øre/kWh pluss moms for selve strømmen søndag. Staten tar resten av regningen.

I Midt-Norge og Nord-Norge blir prisene langt lavere, og i praksis like prisene i de nordlige delene av Sverige. Natt til søndag ligger prisen på cirka 25 øre/kWh, mens pristoppen fra klokken 17 og to timer fremover kun blir på 48 øre/kWh.

Dermed har vi ikke lenger det svære spesielle fenomentet fra tidligere denne uken, der Nord-Norge ble løftet opp av Sør-Norge til en svært høy makspris i løpet av døgnet, fordi det var akutt mangel på vindkraft i regionen.

Grafikken under viser hvordan timeprisene varierer gjennom søndagen.

Sverige, Finland og de to nordligste norske prisområdene blir liggende langt under resten av Nord-Europa i pris søndag.

Som vanlig er det Storbritannia som får den høyeste prisen i dette utvalget, med 1,74 kr/kWh klokken 18 søndag ettermiddag.

Prisene i Sør-Norge ligger i all hovedsak like under strømprisen i Tyskland søndag. Totalt sett blir det dermed eksport av strøm i stort omfang til de fire landene som NO2 har forbindelser med. Derimot blir det import fra Sverige til Norge, slik at netto eksport fra Norge søndag bare blir på 91 GWh.

Også hva gjelder eksport har det vært en spesiell situasjon i det siste. Foregående uke var Norge netto importør av strøm – noe som er svært sjelden kost på denne tiden av året.