Navn: Carl Christian Strømberg
Stillingstittel: Daglig leder
Arbeidsgiver: Solcellespesialisten

– Hvor mye solenergi tror du blir installert i Norge i år?
– Jeg har tallet, vi gjør masse markedsundersøkelser. Det er 300 MW i år, om jeg ikke husker feil.

– Hvordan er kostnadsutviklingen for solcellepanel akkurat nå? Går prisen ned?
– Prisen på panelene gikk litt ned siden i fjor høst siden fraktprisen er blitt lavere, men modulprisene går opp. Likevel utgjør solcellepanelene bare ti prosent av prisen på et typisk eneboliganlegg. At frakten ble billigere hadde veldig mye å si. I fjor kostet frakten 200.000 per container, nå har det gått ned til 20.000 på grunn av overskudd i containermarkedet.

– Hvordan ser solcelle-Norge ut om ti år?
– Da håper jeg vi har passert 10 TWh med god margin. Det kan ligne på sånn man har det i Sverige i dag; tre–fire store aktører og mange små. Det begynner allerede å bli mange små aktører i Norge.

– Hva er planene for Solcellespesialisten videre, børsnotering, oppkjøp?
– Vi er i markedet nå for å gjøre en ny emisjon for å finansiere videre vekst, men vi har ikke planer om børsnotering på mange år. Vi leverte gode tall i fjor, så vi har snudd trenden under covid. Det er mulig vi vil bli kjøpt opp av utenlandske aktører, men det er nok mer sannsynlig at vi kjøper andre. Funfact: Ved nyttår hadde vi 169 ansatte. Siden 1. januar i år har vi ansatt 91 til. Én tredjedel ingeniører og to tredjedeler montører. Det er gøy fordi vi klarer å knabbe fra oljebransjen og andre høytlønnede bransjer.

– Bør Norge fortsatt lete etter olje og gass?
– Nei. Hvis vi skal klare klimamålene, må vi sørge for at olje og gass blir dyrere. Da hjelper det ikke at vi pumper opp mer og mer. Jeg er muligens åpen for gass, men kun for fleksibilitet i energimarkedet i Europa.

– Bør vi bygge ut havvind raskere enn det regjeringen legger opp til?
– Ja, det bør vi, og vi bør også legge inn hybridkabler. Vi klarer ikke det grønne skiftet hvis vi ikke sier ja takk til alt.

– Bør ny norsk vindkraft eies av utenlandske selskaper?
– Jeg ser ikke noe problem i utgangspunktet med det. Oljefondet investerer i tilsvarende prosjekter i utlandet sjøl.

– Norge styrer mot et kraftunderskudd om få år. Hva er det mest konkrete vi kan gjøre i 2023 for å hindre at vi får et kraftunderskudd?
– Vi kan sørge for at vi får flere ansatte i NVE som behandler solkraftsøknader. Vi jobber med alle utbyggerne i solkraft-Norge. Hvis alle de hadde fått ja på sine søknader i år, kunne vi satt på 100–150 MW mer i år. Men det må heller ikke går for fort, vi må ikke tråkke på de lokale som blir berørt.

Bør vindturbinene på Fosen rives?
– Nei. Det er galskap.

Kommer Norge til å redusere klimagassutslippene så mye, at vi oppfyller våre internasjonale forpliktelser (Parisavtalen)?
– Nei. Politikerne er ikke i nærheten av å gjøre nok. Det er ikke samsvar mellom det de sier og det de gjør.

Tror du vi noen gang kommer til å se kjernekraft i Norge?
– Jeg hadde håpet det, men jeg tror dessverre ikke det. Jeg tror folk flest har for lite kunnskap.

– Hva kan bransjen gjøre selv for å bli mindre dominert av hvite menn over 50 år?
– Ikke være redd for å ansette nye unge mennesker. Det går på å passe på å ha en god rekrutteringsfilosofi. Man kan kanskje ta inn flere, så man bygger et miljø av unge mennesker.

– Har du eller skal du ha solcellepanel på taket?
– Ja, det har jeg hatt i mange år, også på hytta. Jeg er off grid på hytta, selvforsynt, men har alt av komfort. Hjemme har jeg 15 kW. Jeg går i null på året, med elbil!

– Hvilken elbiltype kjører du?
– En Tesla og en Renault Zoe.

– Hva slags strømavtale har du i hvilket selskap?
– Fjordkraft spot med forvaltning. Den var veldig lukrativ i fjor, men i år har Fjordkraft til og med sendt meg mail om at jeg ikke kan tjene like mye i år som i fjor.

– Hva er dine beste og dårligste egenskaper?
– Beste er at jeg alltid ser nye løsninger og muligheter. Dårligste at jeg kanskje kunne hatt bedre sosiale antenner og ikke vært så direkte og ærlig hele tiden. Det kan ofte bli litt for hardt mot mine kolleger.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være olje- og energiminister for en dag?
– Da ville jeg pålagt nettselskapene å forbedre nettet sitt og sørget for mye bedre forbindelse mellom nord og sør. Å bygge strømnett og kraftnett er det viktigste å jobbe med. Det spiller ingen rolle om det blir vind, sol eller hva som måtte komme av kjernekraft, så lenge man kan fordele strømmen dit den trengs. Det skjer ikke nå.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om fornybar energi?
– PV-Magazine, når det gjelder solceller, og det tyske magasinet Photon. Da blir du oppdatert på hva som skjer i bransjen internasjonalt. Det er ikke så mye på sol i Norge, men jeg leser Europower da, det er ikke så mange andre som skriver om fornybar.