Strømprisene fortsetter oppover tirsdag, viser nye tall fra Nord Pool.

For området fra Sunnhordland til Buskerud (NO2) får produsentene faktisk den høyeste spotprisen så langt i år. Når prisen såvidt bikker over 2 kroner/kWh klokken 07.00 tirsdag, er det den høyeste timeprisen i området siden 6. desember i fjor, altså for fire og en halv måned siden.

På Østlandet (NO1) blir spotprisen den høyeste siden 16. januar i år. 2 kr/kWh har produsentene ikke oppnådd på over tre måneder. Døgnprisen på 92 øre/kWh er den høyeste på fire uker.

Også produsentene i NO5 (Vestland) kan glede seg over én time med høy pris tirsdag. Vi må tilbake til 5. januar i år for å finne sist gang spotprisen gikk over 2 kroner/kWh i en time.

For kunder med strømstøtte blir prisen helt annerledes. Ingen betaler mer enn 86 øre/kWh etter støtte, men før avgifter og nettleie.

Selv om det blir høy pris tirsdag morgen, faller nivået fort deretter. Fra klokken 10 og ut dagen blir prisen i Sør-Norge liggende mellom 81 og 94 øre/kWh.

I Midt-Norge og Nord-Norge stiger prisen på langt nær så mye som i sør. Høyeste timepris blir på «bare» 81 øre/kWh, i tre timer fra klokken 20 tirsdag kveld.

Grafikken over viser tydelig hvordan det er en helt spesiell pristopp tirsdag morgen i en rekke områder. Pristoppen rundt Norge blir nådd av Tyskland, Jylland og Stockholm, som får en strømpris på 2,13 kr/kWh, før nettleie og avgifter, klokken 07.

Særlig tirsdag kveld blir det store prisforskjeller mellom Sør-Norge og Europa. I et par timer ligger Tyskland mer enn 60 øre/kWh høyere enn Norge. Forklaringen er at vannverdien setter prisen i det norske markedet i disse timene, og dermed verner det norske kraftmarkedet fra de høye europeiske strømprisene i disse timene.

Nord-Norge fortsatt billigst – men bare såvidt

Mens Nord-Norge mandag var helt frikoblet resten av prisnivået i markedet, og ble liggende svært langt under områdene rundt, er situasjonen mer normal tirsdag. Nord-Norge er fortsatt den billigste prissonen i Nord-Europa, men nå er prisene bare marginalt lavere enn i Nord-Sverige og i Midt-Norge. Dermed maksimerer produsentene inntekten i morgen på en helt annen måte enn i dag.

Døgnprisen i Nord-Norge tirsdag er den høyeste på fire uker.

I morgen kveld starter også forbindelsen mellom Nord-Norge og Nord-Sverige opp igjen, etter tre uker hvor den stort sett har vært utilgjengelig.

Det bidrar til at det også tirsdag blir en dag med svært stor eksport fra Norge. Ifølge Nord Pool ligger det an til 112 GWh eksport. Det er noe av det meste som er registrert i løpet av ett døgn noensinne i april måned.

Det eneste landet Norge har litt import fra tirsdag, er Sverige.

Land Eksport Import Netto
Sverige 27,5 1,4 -26,1
Danmark 8,1 0,0 -8,1
Nederland 11,5 0,0 -11,5
Tyskland 33,3 0,0 -33,3
Storbritannia 32,9 0,0 -32,9
Totalt 113,4 1,4 -112,0