Dagen etter at Sør-Norge får årets høyeste strømpris, er det de nordlige områdene sin tur til å gjøre et prishopp.

Onsdag øker strømprisen med nesten 60 prosent i de nordligste områdene. Samtidig faller prisen i de sørlige områdene. Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Prisområde: Tirsdag Onsdag Endring (%)
Oslo (NO1) 92 86 -7
Kristiansand (NO2) 92 86 -7
Trondheim (NO3) 69 110 +59
Tromsø (NO4) 68 106 +56
Bergen (NO5) 92 86 -7

Tall i øre/kWh. Ekskludert mva, moms, nettleie og strømstøtte.

Frem til og med 2020 var det ganske vanlig at Nord-Norge var dyrere enn Østlandet, men de siste årene har Sør-Norge nesten alltid vært dyrere enn Nord-Norge.

I morgen skjer imidlertid det motsatte: de nordlige prisområdene er dyrere enn de sørlige. Det er femte gang i år at Nord-Norge (NO4) får en høyere strømpris enn Østlandet (NO1).

Den aller dyreste døgnprisen i Norge i morgen, er det Midt-Norge som får.

Høyeste timepris så langt i år

Onsdag får også Nord-Norge (NO4) den høyeste timeprisen så langt i år.

Mellom klokken 07:00 og 08:00 i morgen, får Tromsø (NO4) en spotpris på 1,5 kroner/kWh. Vi må tilbake til 13. desember i fjor for å finne en høyere timepris helt i nord.

De siste tre ukene har Nord-Norge hatt en rekordlav fyllingsgrad. Likevel er regionen preget av et kraftoverskudd. Derfor har man ikke kunnet merke på strømprisen at det har vært lite med vann i regionen.

Snarere tvert i mot; selv med lav fyllingsgrad gjennom hele 2024, har NO4 priset seg vesentlig lavere enn Sør-Norge. Til tider har vi sett at den nordnorske prisen har vært i sin helt egen verden.

Likevel har sjefanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, tidligere poengtert overfor Europower at Nord-Norge ikke har kapasitet til å eksportere hele tiden.

– Sånn sett er det å sette prisen like høy som naboområdene, et middel for å se at vi ikke kan eksportere til Sør-Norge døgnet rundt, sa han til Europower i mars.

Kraftanalytiker i Volt Power Analytics, Olav Botnen, har også tidligere sagt til Europower at nordnorske produsenter må sette opp vannverdien sin som følge av at fyllingsgraden i regionen er på rekordlave nivåer.