Etter søndagens ekstremt lave prisnivåer øker forbruket og prisene mandag, viser oversikten fra Nord Pool.

Men prisene går ikke langt opp. Selv om det i morgen er hverdag, blir det gratis strøm i hele landet klokken 14, med pris på null øre/kWh. Midt-Norge og Nord-Norge får ytterligere fem timer med null-pris: De fire første timene mandag og klokken 15 er også strømmen gratis.

I fem timer fra klokken 12 er prisen i hele Sør-Norge på 7 øre/kWh eller lavere.

Årets billigste hverdag i Sør-Norge

Østlandet (NO1) satte bunnrekord for ett døgn og én time søndag. Mandag stiger gjennomsnittlig pris for døgnet til drøyt 20 øre/kWh.

I Bergen-området (NO3) blir døgnprisen søndag den samme som på Østlandet.

Det er fortsatt lavt. Faktisk har det ikke vært lavere pris på en hverdag på verken Østlandet eller Vestlandet siden 11. november i fjor.

Det er nå litt større prisforskjeller i Sør-Norge enn hva vi hadde tidligere i år. Mandag må kundene i NO2 (sørlige Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold) betale litt over 31 øre/kWh i snitt.

Også dette er den laveste døgnprisen for en hverdag hittil i år.

Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) får en døgnpris på 5,6 øre/kWh. Prisene er lave, men vi skal bare tilbake til 5. juni i år, for å finne enda lavere priser på en hverdag. Det er derfor ingen rekordnivåer nord i landet mandag, selv om det til sammen er seks timer med null i strømpris.

Kundene må betale nettleie og avgifter i tillegg til dette.

Grafikken under viser hvordan strømprisene utvikler seg gjennom døgnet.

Som grafikken viser, har fortsatt Nederland problemer med å finne nok etterspørsel til all strømmen som blir produsert klokken 12. Da faller prisen til minus 59 øre/kWh. I Tyskland faller prisen i den samme perioden til null.

På morgenen og kvelden ligger strømprisene i Nederland, Tyskland og Storbritannia langt over de andre landene i grafikken. Det indikerer at det er gassen som setter prisen for disse landene da.

Transittland for strøm

I praksis er det full eksport fra Norge til Storbritannia mandag. Totalt brukes over 98 prosent av kapasiteten på North Sea Link (NSL) til å eksportere strøm. Dermed blir mandag en av de ti største eksportdagene til Storbritannia så langt i år.

Tidligere har det vanligvis blitt eksportert for fullt til britene vinterstid, men i år er det mye større andel av strømmen som går via NSL som eksport fra Norge, enn i fjor.

En viktig forklaring i morgen er at NO2 i praksis blir et transittområde for strøm. Norge importerer cirka 30 GWh fra Danmark, og sender 34 GWh videre til britene og 14 GWh til Tyskland. Det er også full import fra Sverige.

Netto importerer Norge mandag knapt 16 GWh med strøm. Dermed kan produsentene spare på vannet.

Det er over 50 øre/kWh forskjell på strømprisene i Tyskland og Storbritannia mandag, målt mot Sørlandet.