For få uker siden ble hun Årets Kraftkvinne. Mandag fikk Nysæther spørsmål om hun ville bli ny administrerende direktør i Elvia.Fredag ettermiddag la landets største nettselskap ut nyheten på Linkedin: Anne Nysæther er ansatt som ny administrerende direktør i Elvia.

Årsaken til stolbyttet er at Trond Skjellerud, administrerende direktør gjennom halvannet år, har takket ja til å bli ny toppsjef for IT-selskapet Pearl Group, der han har vært styreleder i mange år.

Skjellerud tok ikke beslutningen med lett hjerte.

– Dette har på mange måter vært en av mine tyngste avgjørelser. Eidsiva har tatt mesteparten av min tid i 13 år, og jeg vil savne å stå opp hver dag for å bidra til å løse samfunnsoppdraget vårt. I tillegg vil man jo etter så lang tid savne veldig mange gode kollegaer på tvers i hele selskapet, sier Skjellerud i pressemeldingen.

Nysæther har 14 års fartstid i Elvia og er i dag direktør for nettstrategi. Hun tiltrer toppsjef-stillingen allerede 16. mars. Styrebeslutningen ble tatt fredag.

– Gratulerer! Dette kom brått på. Hva skjedde?

– Dette har vært kjent for meg i noen dager nå. I starten av denne uken fikk jeg en henvendelse fra styreleder i Elvia med spørsmål om jeg ville tiltre som administrerende direktør, fordi dagens leder har valgt å gå over i en annen jobb, sier Nysæther til Europower.

– Og det var du?

– Dette er en så utrolig spennende mulighet. Elvia er et selskap i en bransje jeg virkelig brenner for. Vi har et viktig samfunnsoppdrag. Jeg vet jeg har med meg så mange kompetente og flinke kollegaer, at for meg var det egentlig ganske åpenbart at valget var å takke ja.

Nysæther var aldri i tvil om at hun ville takke ja til jobben, selv om hun har respekt for omfanget av oppgaven.

– Elvia er avgjørende for folks hverdag, og vi har utrolig mange spennende og viktige oppgaver foran oss. Jeg er både beæret og inspirert over å få muligheten til å jobbe sammen med en stor kompetent organisasjon for å løse det viktige samfunnsoppdraget vi har som nettselskap, sier Nysæther.

Nysæther har vært i Eidsiva-konsernet i ulike lederstillinger siden 2007 i tillegg til seks års fartstid i Statnett.

Lederkandidat

Konsernsjef i Eidsiva og styreleder i Elvia, Øistein Andresen, synes det er synd at Skjellerud nå forlater Eidsiva-konsernet. Når styret nå skulle velge ny toppsjef var hensynet til kontinuitet høyt på prioriteringslisten.

Styret har i lengre tid hatt Nysæther i kikkerten som en lederkandidat på sikt, røper Andresen.

– Vi står midt i en stor integrasjons- og endringsprosess. Kontinuitet har derfor vært noe vi har lagt vekt på når vi skulle velge ny leder av nettselskapet. Eidsiva-konsernet har gjennom flere år jobbet systematisk med etterfølgerplanlegging. Med det som utgangspunkt var det naturlig for oss å lande på en intern kandidat. Anne har lenge vært vurdert som en sterk kandidat til én dag å bekle lederrollen i Elvia. Nå var tiden inne, sier Andresen i meldingen.

Store endringsprosesser

Europower spurte Nysæther om det er noe hun vil gjøre annerledes eller nytt i Elvia framover.

– Jeg har rukket å tenke litt og skal tenke mer sammen med ledergruppa. I Elvia står vi i store endringsprosjekter for IT-systemer og prosesser som det er viktig å gjennomføre på en god måte. Det vil jeg bidra til gjennomføringen av. Kraftbransjen og nettselskapene har en så viktig og stor rolle i elektrifiseringen, og framover skal vi skal finne ut hvordan vi skal fylle vår samfunnsrolle og bidra til å nå klimamålene på en god måte som mulig, sier Nysæther.

Hun trekker fram at samarbeid med bransjen, myndigheter og kunder blir svært viktig framover for å levere nett i tide.