47-åringen starter i jobben 1. april.

Da Europower listet mulige etterfølgere etter Christian Rynning-Tønnesen, ble Vartdal trukket frem som den mest åpenbare interne kandidaten i konsernet.

Den nye konserndirektøren er i dag direktør for Norden, og har dermed ansvaret for store deler av Statkrafts virksomhet. Hun har i likhet med Rynning-Tønnesen bakgrunn fra NTNU.

Da Statkraft over nyttår oppsummerte sine planer fremover, var det Vartdal som presenterte satsingen i tospann med Rynning-Tønnesen. Da forventet hun ingen nye konsesjonssøknader fra selskapet i inneværende år.

Fire år i Statkraft

Konsernet satser særlig på å øke effekten i sine kraftverk, noe Vartdal forteller om i dette innlegget i Europower tidligere i år.

Den nye konsernsjefen møter pressen klokken 13 mandag.

Vartdal har jobbet i Statkraft i fire år. Før det hadde hun erfaring fra flere selskaper innen shipping og olje og gass.

Hun er utdannet sivilingeniør i matematikk fra NTNU og har en mastergrad i finansiell matematikk fra Heriot-Watt University i Edinburgh.

Styreleder Alexandra Bech Gjørv trekker frem Vartdals bakgrunn som administrerende direktør og finansdirektør i rederiet Golden Ocean, i tillegg til Statkraft-jobben, i en pressemelding.

– Hun er en sterk og tydelig leder med de egenskapene som skal til for å lede et stort og internasjonalt selskap. Det er en styrke at vi rekrutterer ny konsernsjef fra egne rekker, som kjenner selskapet, sier styrelederen i meldingen.

– Analytisk og jordnær

Rynning-Tønnesen tok over som konsernsjef for 14 år siden. Ifølge pensjonsavtalen skal han jobbe som rådgiver for selskapet. Han beskriver Vartdal som «strategisk, analytisk og evner å få med seg organisasjonen. Hun har en jordnær personlighet», kommenterer Rynning-Tønnesen i meldingen.

Hans egen pensjonsavtale har fått mye oppmerksomhet. Konsernet bruker to avsnitt i pressemeldingen på å forklare at Vartdal får samme grunnlønn som dagens konsernsjef, men at hun ikke får samme gullpensjon som Rynning-Tønnesen:

«Vartdal vil få den samme grunnlønn som avtroppende konsernsjef Rynning-Tønnesen på 6,3 millioner kroner. Som andre ledere i Statkraft, vil Vartdal ha en variabel lønnsordning basert på oppnåelse av spesifikke mål. Denne ordningen gir maksimalt 25 prosent av grunnlønn.

Vartdal opprettholder sin deltakelse i den innskuddsbaserte pensjonsordningen for alle ansatte, og i ordningen med en tilleggslønn på 18 prosent av ordinær lønn over 12G som kan brukes til privat pensjonssparing som er beskrevet i Statkrafts retningslinjer for godtgjørelse til ledende personer, godkjent på generalforsamlingen i 2023. Vartdal har også andre ytelser som bilgodtgjørelse, forsikringer og mobil i samsvar med selskapets retningslinjer», skriver Statkraft i meldingen.

Den nye Statkraft-sjefen har en vesentlig formue på 108 millioner kroner, knyttet til et familieeid fiskeriselskap.