Torsdag ettermiddag melder selskapene Ingka og Kansai at de blir med i konstellasjonen Utsira Vind, som allerede inkluderer Odfjell Oceanwind og Source Galileo.

Ingka Investments er Ikeas investeringsselskap, og er allerede involvert i havvind.

Kansai Electric Power Company presenterer seg selv som Japans ledende energiselskap med lang erfaring med høyspentnett. Selskapet drifter nett i deler av Japan, og har en årlig omsetning på rundt 300 milliarder kroner.

Utsira Nord er det første fullskala havvindprosjektet de to selskapene eventuelt blir involvert i.

Odfjell Oceanwind har egenutviklet teknologi for flytende havvind, og det gjør konsortiet litt annerledes enn mange av de andre som har varslet at de vil legge inn anbud på Utsira Nord.

– Den operasjonelle kompetansen og finansielle styrken til Kansai og Ingka vil hjelpe oss med å akselerere oppnåelsen av flytende havvind i Norge, sier Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind, i en pressemelding.

En fellesnevner for Norge og Japan er forholdene for havvind, ifølge selskapene selv.

Teknologien som skal utvikles vil være beregnet for tøffe forhold og store vanndyp, som gjør det spesielt interessant for Japan.

– Kansai har lenge hatt et øye for norsk teknologi innen flytende havvind, og dette partnerskapet er ideelt for å ta med kunnskap og erfaring tilbake til det japanske markedet. Vi er glade for å ta del i UtsiraVIND og ser frem til å delta aktivt i prosjektet ved å sende våre ingeniører til Norge, sier visepresident i Kansai, Mikio Matsumura, i meldingen.

Utsira Nord er ventet å bli en mye dyrere utbygging enn den bunnfaste Sørlige Nordsjø II, men foreløpig er det ingen offisielle beregninger for kostnadene. Europower fortalte tidligere i sommer at nye tall fra DNV antyder en totalkostnad over anleggets levetid på cirka 1,50 kr/kWh. Det vil i så fall kreve enten mye høyere strømpris i markedet enn i dag, eller svært høy statsstøtte for at utbyggeren av Utsira Nord ikke skal gå med tap.