I 2020 var prisen satt til 5,5 milliarder kroner. Da kronprins Haakon åpnet anlegget 23. august var prisen 7,4 milliarder, men nå er den endelige kostnaden for utbyggingen klar, skriver Teknisk Ukeblad: 8 milliarder kroner, en økning på 44 prosent fra 2020.

De 11 vindturbinene som utgjør Hywind Tampen 140 kilometer utenfor kysten av Vestlandet, skal forsyne plattformene på Gullfaks-feltet og Snorre-feltet med ren kraft.

Den planlagte produksjonen på 88 megawatt skal dekke 35 prosent av strømbehovet på olje- og gassinstallasjonene. Ifølge Equinor fører anlegget til reduksjon i utslippene med 200.000 tonn CO2 og 1000 tonn NOx hvert år.

Gjennom Enova har staten bidratt med 2,3 milliarder kroner, den største enkeltutbetalingen som noen gang er gitt til energisparingstiltak.

– Ja, det er dyrt, men noen må gå i forkant, sa statsminister Jonas Gahr Støre under åpningen.

Hywind Tampen ble satt i drift allerede i november i fjor, men var fullt operativt med alle møllene på plass fra august i år.

Vindmøller til havs er ingen ny tanke, men alle de store vindkraftanleggene som finnes i dag, består av vindturbiner som står fast på havbunnen. Hywind Tampen er det første norske havvindanlegget, og det klart største i verden, med elleve vindturbiner som flyter i havet.

(©NTB)