Det viser onsdagens oppdatering fra Nord Pool.

I de tre sørlige prisområdene ble snittprisen for februar på 67–68 øre/kWh. Det er 40 prosent lavere enn nivåene for ett år siden.

I Sør-Norge må vi tilbake til før energikrigen med Russland for å finne en lavere månedspris i spotmarkedet vinterstid.

Snittprisen er nå under strømstøttenivået, men den nye innretningen på strømstøtten gjør at forbrukerne likevel får støtte for de dyreste periodene.

I NO1 (Østlandet) har forbrukerne fått strømstøtte i 46 prosent av timene i februar. Fasiten er omtrent den samme i NO2 (Sunnhordland–Buskerud) og NO5 (Vestland).

Som grafikken under viser, har prisene også falt utover i februar. Den dyreste dagen var 8. februar, da gjennomsnittlig spotpris nådde 1 kr/kWh på Østlandet (NO1).

Fra januar til februar falt prisene i NO1 med nesten 25 øre/kWh, altså over 25 prosent.

I Midt-Norge og Nord-Norge er prisbildet annerledes. I NO3 (Midt-Norge) økte prisen målt mot februar i fjor til 50,2 øre/kWh. Høyere priser i februar har regionen ikke hatt siden 2011. Det var relativt høye priser også i fjor – differansen fra i fjor til i år er på bare 3 prosent. Forbrukerne i Midt-Norge fikk strømstøtte i cirka hver fjerde time.

I Nord-Norge (NO4) har spotprisen økt med 31 prosent det siste året, til 41,5 øre/kWh. Dette er den høyeste februarprisen siden 2019 for regionen.

Målt mot januar falt prisene i Midt-Norge og Nord-Norge med henholdsvis 14 øre/kWh og 3 øre/kWh.

Nærmere normale nivåer

Uten å justere for prisstigningen har prisene de siste 15 årene ligget på cirka 35 øre/kWh i februar måned.

Altså ligger prisene i Sør-Norge i februar nå cirka 30 øre/kWh høyere enn før energikrigen med Russland startet i 2021.

I Midt-Norge er differansen ned til det historiske gjennomsnittet på rundt 15 øre/kWh, mens Nord-Norge ligger drøyt 5 øre/kWh over det historiske nivået for februar.