I august i fjor skrev Europower om et studentprosjekt for å utvikle en app som gjør at flere engasjerer seg i eget strømforbruk. Denne uken ble «Byge» lansert.

Haugaland Kraft Energi tilbyr Byge som en gratisapp. Appen er ikke knyttet mot en strømavtale, men kan lastes ned og brukes av hvem som helst. Allerede et døgn etter lansering, hadde appen plassert seg høyt på butikkenes popularitetsbarometre, ifølge Stig Blomseth, prosjektleder for Byge i Haugaland Kraft Energi.

Siden appen er så ny, har det så langt vært vanskelig å finne fram til den i appbutikkene. Lenke til nedlastingen har likevel gått viralt, særlig blant elbileiere. Også framover er målet at appen skal spres organisk.

Sju dagers strømprisvarsel

Den opprinnelige tanken er at strømkundene skal få bedre forståelse for hva de betaler for. Men det er nok et sju dagers strømprisvarsel, laget av analyseselskapet Volue, som vil trekke til seg fleste brukere.

Haugaland Kraft forsøkte først å lage pris-prognosene selv, men måtte innse at eksterne analytikerne er mer treffsikre.

Søylene viser prognose for døgnpriser en uke fram i tid. Foto: Skjermdump fra Byge

Strømprisvarselet, som skal gi en pekepinn på hvor strømprisene vil ligge i kommende uke, har mange likhetstrekk med appen Fjordkraft lanserte i høst. Den største forskjellen er at Haugaland Kraft ikke krever at brukerne skal ha en strømavtale hos dem.

– Byge er først ute med å gi denne funksjonen helt gratis for alle. Med prisvarsel kan du se strømprisene akkurat som været. Dette skal gjøre strøm mer forutsigbart, og er perfekt til planlegging. Vi sier ikke at du skal dusje om natten, men det kan være et smart verktøy å bruke til planlegging av for eksempel elbillading eller klesvasken utover i uka, sier Blomseth.

Kan utsette lading

Ifølge prosjektlederen tyder tester på at Volues «værvarsel» gir en god pekepinn på hvilke dager strømprisen kommer til å være lav. Det betyr at lading av elbil kan utsettes til denne dagen.

For å sikte seg inn mot de aller billigste timene, må man fortsatt vente på prisene fra Nord Pool klokken ett dagen før.

– Det er mye enklere å iverksette strømbesparende tiltak som holder strømregningen lavere dersom du som forbruker skjønner strøm og hvordan prisene varierer. Der mener vi at vi har et produkt som skiller seg fra andre strømsparingsapper, sier Blomseth.

Studentprosjekt

Amanda Værøy, som var med i studentprosjektet i fjor sommer, fikk fast jobb i Haugaland Kraft etter prosjektet. Hun arbeider nå som UX-designer og har vært sentral i utviklingen av Byge.

– Dette har vært utrolig gøy. Fra å lage en idé og et forslag i studentprosjektet i sommer, til å nå faktisk sitte med et ferdig produkt som skal ut til det norske folket. Det er veldig gøy, sier Værøy.

Bli bedre kjent

Prosjektleder Blomseth kan ikke si hvordan Haugaland Kraft skal få appen til å leve videre. Gratistjenester har en tendens til å ikke være bærekraftige over tid.

– Det som er sikkert, er at de tjenestene som er gratis i appen nå, skal forbli gratis. Videre ser vi på å utvikle nye tjenester som gir økt verdi til sluttbruker, sier han.

I første omgang ønsker Haugaland Kraft å bruke Byge til å bli bedre kjent utenfor egen region, noe som potensielt kan skaffe selskapet flere betalende strømkunder.

– Det viktigste nå er å nå folk utenfor vår egen region. Nedslagsfeltet vårt har vært altfor regionalt. Dette er egentlig steg én i vårt prosjekt for at flere skal bli kjent med oss, sier Blomseth.