Kongehusets årsrapport for 2022 viser at utgiftene til elektrisitet og fjernvarme endte på 11,9 millioner kroner i 2022, mot 7,4 millioner kroner året før.

– De høye prisene – særlig strømprisene – endret kostnadsbildet også for Hoffet. Gjennom gode og virkningsfulle tiltak som har redusert strømforbruket ved Slottet med om lag 10 prosent gjennom vinteren, samt omprioriteringer og sparetiltak på andre områder, er det funnet inndekning for merkostnadene i 2022, heter det i rapporten.

De totale driftskostnadene økte med 18,5 prosent i fjor og endte på 64 millioner kroner.

– Dunkel belysning

Kong Harald har tidligere spøkt med at kongehuset har tatt grep for å spare strøm.

– Det er mulig at dere vil oppleve en noe dunkel belysning her i kveld. Det er ikke fordi vi er blitt mer lyssky, men fordi vi må spare på strømmen. Her har vi lært av Stortinget, så det kan være at det også blir noe kjøligere i tussmørket, sa kongen i sin tale til stortingsrepresentantene som gjestet Slottet på gallamiddag i oktober i fjor.

Totalt hadde Kongehuset utgifter på 382 millioner kroner i fjor. Av dette gikk 144 millioner kroner til å lønne de rundt 150 ansatte i Det kongelige hoff.

Bytte av bilpark

Kongehuset har som mål å bytte ut alle fossilbilene sine, så langt det er praktisk mulig. Men fortsatt er 38 prosent av bilparken fossildrevet.

– Utskiftingen av kjøretøy gjøres ikke over natten. Det er en prosess som tar tid, og som avhenger av sikkerhetshensyn, økonomi, inngåtte avtaler, tilbudet av biler med lave eller ingen utslipp og tilgangen på ladestasjoner, heter det i årsrapporten.

Totalt disponerer kongehuset 29 biler. 11 av dem er drevet av diesel eller bensin, mens 12 er elektriske. I tillegg har kongehuset to hybridbiler og fire ladbare hybrider.