Søndag 12. desember ble det arrangert en markering der Norges befolkning ble oppfordret til å skru av strømmen i 15 minutter fra klokken 18. Oppfordringen kom via en egen Facebook-gruppe som heter "Hele Norge slår av strømmen i 15 min".

På gruppens side ble protesten beskrevet slik; "Hele Norge slår av strømmen i 15 minutter i protest mot dagens strømpriser. Dette vil sende signaler om at hele Norge er i mot dagens strøm politikk. Del og inviter folk så vi får flest mulig med oss. Klarer vi 100.000 som er med blir det gjennomført".

Aksjonen fikk omtale i flere medier, blant annet Nettavisen og TV 2.

Totalt meldte 103.200 personer seg inn i gruppen, mens det under arrangementet i gruppen der man skulle melde seg på for å delta, kun var 4300 som trykket at de skulle delta.

Når man sjekker tallene fra Statnett på forbruket i Norge på tidspunktet for protesten, kan det se ut som om det var liten eller ingen effekt av aksjonen.

Slik så forbruket i Norge ut søndag 12.12.2021 klokke 18 (hvit linje til høyre i bildet) ifølge Statnett. Rød linje er produksjon og blå linje er forbruk. Foto: Skjermdump Statnett

Til Europower bekrefter kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett at aksjonen ikke slo ut på forbruket.

– Vi merket ikke utslag i forbruket mens aksjonen pågikk i går kveld, da de som skrudde av strømmen var spredt over hele landet. Vi forstår at mange er bekymret for de uvanlig høye prisene på strøm og at dette går ut over privatøkonomien til mange. Vi forventer ikke at dagens prisbilde vil vedvare, men det høye prisnivået kan vare gjennom vinteren, advarer hun..

– Hensikten ble oppnådd

Til Europower sier én av administratorene - Kim Ruben Samuelsen Broks, at hensikten likevel ble oppnådd.

– Meningen med opplegget ble nådd. Saken ble omtalt i Nettavisen, NRK, TV 2 og mange lokale aviser. Våre politikere fikk det med seg, sier han.

– Vet dere hvor mange som deltok?

– Nei egentlig ikke. Men vet at det var flere tusen. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle merkes på noen målere med bare 100.000 medlemmer. Blir for spredt. Og det var langt fra 100.000 som slo av, sier han til Europower.

Nå planlegges ny strømprotest 26.12.