Strømkunder fortviler over rabatt-rot
Fortum bommet på utregningen av lokal rabatt for strømkundene til Ål Kraftverk. Nå sliter de med informasjon og dobbelfakturering.
Hallingkraft ble slått sammen med Hafslund Strøm i 2021. Året etter ble Hafslund Strøm en del av Fortum. Det betyr at det nå er den finske energiganten som håndterer rabatten det kommunalt eide Ål kraftverk i mange år har gitt til husholdninger og bedrifter i Ål.
«Hallingkraft har blitt en del av Fortum, og som kunde vil du nå få ta i bruk alle fordelene som Fortum har å by på», står det fortsatt å lese på Hallingkraft sine nettsider. En god del strømkunder i Ål mener nok at det er vanskelig å få øye på disse fordelene for tiden.
Siden januar 2022 har Fortum regnet inn merverdiavgift i den lokale rabatten. Det er feil, og har altså ført til at rabatten har vært for stor i over ett år. I gjennomsnitt utgjør feilen 100 kroner i måneden per kunde, opplyser Fortum til avisen.
Nå må strømkundene betale tilbake hele den urettmessige rabatten. I tillegg til at det kan være problematisk å få en ekstraregninger på godt over tusen kroner, skjønner ikke kundene forklaringen de har fått fra Fortum.
Umulig å forstå faktura
Europower har fått tilsendt et eksempel på fakturaen strømkundene i Ål har fått fra Fortum. Det er ikke vanskelig å skjønne at strømkundene i Ål fortviler. Korreksjon på 0,00 øre/kWh blir til ulike beløp hver måned.
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Flere irriterte strømkunder har beklaget seg om forvirringene Fortum har skapt - i sosiale medier. Blant annet har en kunde skrevet et leserinnlegg med tittelen «Kunden får alltid svi».
Vanskelig å lese og forstå
– Ål Kraftverk KF gir strømrabatt til sine kunder og har hyret inn Fortum til å levere denne strømmen. Rabatten for hver enkelt kunde regnes ut og faktureres av Fortum. I forbindelse med beregning av rabatt på strømprisen har det ved en feil blitt lagt til merverdiavgift (MVA) på rabatten i perioden januar 2022 til februar 2023. Da rabatten fra Ål Kraftverk KF skal beregnes uten MVA, har dette medført at det er gitt for stor rabatt, skriver Myrseth.
Feilen ble oppdaget og rettet i februar etter fakturering av januarforbruket. Kundene har fra og med mars-faktureringen fått sin rabatt korrekt avregnet utan merverdiavgift. I mai fikk kundene informasjon om den feilaktig tildelte rabatten.
Når det gjelder informasjonen kundene har fått, legger Myrseth seg flat;
– Vi er de første til å innrømme at dette er vanskelig å lese og forstå. I et forsøk på å være transparente rundt hvordan rabatten regnes ut, så har det blitt inkludert så mye informasjon at det i stedet blir forvirrende, sier han.
Kompliserte avtaler
Kommunikasjonssjefen viser også til at det har vært mer komplisert enn normalt å få oversikt - ettersom kundeforholdet er mellom Ål Kraftverk KF og kundene i regionen. Fortum bistår Ål Kraftverk med strømleveranse og fakturering av kundene.
Det skal også sies at det ikke er så lett å skjønne avtalen mellom Ål Kraftverk og strømkundene i Ål. På sine nettsider forsøker Ål kommune å forklare rabattordningen på denne måten:
Husstandar:
September – Desember: Kunden får 10 % rabatt på forbruket målt mellom for differansen av gjennomsnittleg spotpris i månaden og 70 øre/kWh. Dvs fyller ut Statens kompensasjonsordning til 100 % tilsaman av gjennomsnittleg spotpris i månaden – 70 øre/kWh.
Juli- Desember: Næringskundar får ein rabatt på 80 % av differansen mellom 60 øre/kWh og gjennomsnittleg spotpris i månaden for heile forbruket.
Atterhald: Dersom staten kjem med/aukar si ordning til næringslivskundar vil Ål Kraftverk KF senke si ordning tilsvarande. Total rabatt og andre offentlege stønader kan ikkje over ei 3 års periode overstige 200.000 Euro, dvs om lag 2 millionar kroner. Når ein denne grensa så stoppar rabatten.
100 GWh til lokale kunder
Ål kraftverk, som ble etablert i 1914, er heleid av Ål kommune. Selskapet har ett kraftverk med årsproduksjon på 13 GWh i Gullhagen energiområde. I tillegg har Ål kraftverk erstatningskraft for tapt kraftproduksjon ved bygging av Nes kraftverk, rettigheter fra Uste/Nes-utbyggingen og konsesjonskraft fra kraftverk i Hallingdal. Totalt har kraftverket rettigheter til nesten en kvart TWh, 230 GWh. 100 GWh av disse blir solgt til strømkunder i Ål kommune.
(Vilkår)