Navn: Thor Bjørn Omnes
Stilling: Kommunikasjonssjef
Arbeidsgiver: Skagerak Energi

– Skagerak Energi er blant selskapene som har vært negativ til den foreslåtte grunnrenteskatten for kraftbransjen. Hva tenker dere om skatten når det har sunket litt mer inn?
– Vi har forståelse for at ikke vi som selskap skal sitte igjen med all profitten etter de høye strømprisene. Men vi er 100 prosent offentlig eid, så dette er egentlig en omfordeling av verdier fra våre offentlige eiere til staten, så jeg forstår godt at eierne reagerer kraftig på det. Personlig er jeg mer opptatt av at vi ikke skal få en varig svekket investeringsevne. Når det er sagt, så er jeg mer opptatt av høyprisbidraget, som jo er direkte negativt for investeringer i økt effekt og pumpekraftverk. Og det samtidig som vi trenger mer effekt inn i markedet. Der har noen sovet i timen, rett og slett!

– Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden? Vil energimiksen være annerledes enn i dag?
– Ja, det må den jo bli. Klimaet tåler ikke at vi fortsetter å brenne fossilt i samme fart som til nå. Dessverre frykter jeg at mange likevel vil se seg tjent med å gjøre nettopp det, så det er langt fram til en mindre fossilavhengig klode.

– Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
– Vi ligger langt framme med elektrifiseringen her til lands. Særlig innen transport, men industrien kommer også etter hvis vi greier å skaffe nok kraft og kapasitet. Ting som går på strøm er jo gøy da, så den utviklingen vil fortsette. Hvis jeg skal trekke fram et produkt der elektrifiseringen har vært svært vellykket, kommer jeg ikke utenom gitaren!

– Tror du vi får vi lavere eller høyere strømpriser i årene som kommer?
– Jeg tror de vil bli noe høyere enn de har vært historisk, men lavere enn det siste året. Usikker på om jeg håper det eller tror det. Jeg lander på at jeg tror det. Vi kraftprodusenter tjener mye penger på de skyhøye strømprisene, men vi er ikke tjent med dem.

– Og hvor opptatt er du selv av å spare strøm?
– Jeg har blitt det nå. Familien bor i et gammelt tømmerhus, som ikke akkurat er energieffektivt. Men ved å planlegge litt annerledes, fyre mer med ved og generelt være mer bevisst, har vi faktisk klart å halvere forbruket denne høsten i forhold til i fjor.

– Hva slags strømavtale har du? Spot- eller fastpris?
– Har spotavtale. Jeg burde selvsagt aldri fortalt dette, men jeg bestilte faktisk fastpris i desember 2021. Den gangen var dette til en «all time high»-pris. Jeg syns det var for galt at jeg som kjenner dette markedet skulle kjøpe helt på toppen, så jeg benyttet meg av angrefristen. Det falt ikke helt heldig ut, for å si det forsiktig.

– Hvor står du når det gjelder vindkraft?
– Det har jeg en praktisk tilnærming til. Vi trenger mer fornybar energi, og vindkraft er en god løsning. Det er åpenbart at vi i langstrakte Norge har arealer der vi kan bygge vindkraft. Like åpenbart er det at vi ikke kan ha det overalt. Vindkraftdebatten havnet dessverre i grøfta for noen år siden, men jeg håper den kan bli mer konstruktiv for framtida.

– Skal du ha solpanel på taket ditt?
– Ja det kan skje. Jeg planlegger oppgradering av låven på gården der jeg bor, og når det skjer, blir det nok sol på taket. Og så er jeg litt sugen på en liten vindmølle.

– Tror du vi noen gang kommer til å se kjernekraft i Norge?
– Jeg tror ikke det, men jeg har tatt feil en gang før.

– Bør vi lete etter mer olje og gass?
– Er det lov å svare «pass»? Jeg vil helst svare nei, fordi vi må ned med fossilbruk på verdensbasis. Samtidig sliter jeg med å se hvordan vi skal klare det uten fortsatt tilgang på særlig gass.

– Hvordan skal energibransjen klare å speile befolkningen bedre?
– I Skagerak Energi har vi i alle fall oppmerksomhet rundt spørsmålet, og ansetter mange flinke, unge folk av alle kjønn og med forskjellig etnisitet. Så vet jeg jo at hovedvekten av dem man ser, er menn som meg. Det vil endre seg, men kunne gått fortere.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være olje- og energiminister for en dag?
– Jeg gikk i klassen til Olje- og energiministeren på Skogmo videregående skole for en mannsalder siden. Så hvis jeg var i hans sko for en dag ville jeg invitert hele den gamle klassen til en heidundrende reunion med sjampis og kanapeer på hans kontor! Så kunne jeg stukket til ham et par gule lapper med tips til ting han bør og ikke bør gjøre.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om energi?
– Fornybaren! En seriøst morsom og lærerik podcast der du kan få kunnskap om energiområdet intravenøst mens du driver med andre ting.