– Bytt! Hvis du sitter på en variabel avtale er du nesten garantert å betale mer enn du må, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Bergensavisen.

Forbrukere med variable avtaler har sendt 200–300 telefoner og eposter til Forbrukerrådet i forbindelse med strømregningen for oktober. Fjordkraft og andre selskaper som tilbyr variabelavtaler har sendt ut regninger som var overraskende høye.

Grunnen er at de foretar såkalte prissikringer, der de kjøper strøm fram i tid. Da spotprisen falt markant, ble differansen mellom variabelprisen de kunne tilby og spotprisen unormalt stor. Prisene til Fjordkraft ble satt ned mandag.

– Vi er lei oss for situasjonen og forstår frustrasjonen som følge av situasjonen for oktober. Vi opplevde et ekstraordinært prisfall der alle strømleverandører som tilbyr variabelavtaler, eller korte fastpriskontrakter, har sikret prisen for høyt. Vår jobb er å vise helheten i tjenestetilbudet vårt for kundene. Forbrukerrådet anbefaler spotpris, og vi tilbyr også dette, sier kommunikasjonsrådgiver Jon V. Eikeland.

(©NTB)