Kansellering av fastprisavtaler, krav om forhåndsbetaling, sjokkregninger og manglende angrerett resulterte i et rekordhøyt antall strømhenvendelser til Forbrukerrådet i 2022.

Forbrukerrådet mottok i fjor 3450 henvendelser om strøm og nettleie, en økning på hele 70 prosent sammenlignet med 2021.

– Strømsalg-selskaper bryter forbrukernes rettigheter og dytter og lurer kundene til å betale for mye for strømmen. Ikke overraskende skaper dette mange sinte og fortvilte forbrukere, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Fungerer ikke som det skal

– Dette markedet fungerer opplagt ikke som det skal. Selskaper som bryter lovverket må følges opp tøffere, samtidig som det må være mulig å ta konsesjonen fra useriøse aktører, sier Blyverket.

I alt mottok Forbrukerrådet veiledningstjeneste over 52.000 henvendelser fra forbrukere i fjor, en økning på nesten 3.000 sammenlignet med 2021.

Bruktbil på topp

Fortsatt troner bruktbil på topp med nesten 5000 henvendelser. Det er en nedgang på seks prosent fra året før.

Strøm og nettleie ligger som en god nummer to, men også husleie er et av områdene som volder forbrukerne mest bry. Denne kategorien ligger som nummer tre på lista med 2994 henvendelser, opp åtte prosent fra 2021.

– Mange av disse sakene henger trolig sammen med at det er amatører og forbrukere på begge sider, og konfliktnivået hadde trolig vært mye lavere hvis partene var flinkere til å dokumentere hva som er avtalt, sier Blyverket.

(©NTB)