Christina Ekrem Dimmen går fjerde året på Energi som en del av det første kullet på det femårige studiet ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun hadde fra før et fagbrev som industrimekaniker, men ønsket å omskolere seg.

– Jeg var veldig interessert i fornybar teknologi, og søkte på studiet siden nedgangstidene i oljebransjen påvirket arbeidsmarkedet i den maritime sektoren der jeg jobbet, sier hun.

Nå skal hun snart starte på masteroppgaven som skal handle om havvind.

– Jeg skal skrive om hvordan lyd og støy blir distribuert innen offshore vind. Planen er å kombinere modeller og observasjonsdata, sier hun.

– Jeg skal skrive om hvordan lyd og støy blir distribuert innen offshore vind. Planen er å kombinere modeller og observasjonsdata

Christina Ekrem Dimmen

Utvidet til 60 plasser

Da Dimmen startet, var kullet på om lag 15 studenter. Nå har UiB utvidet til om lag 60 studieplasser, ifølge professor og fagansvarlig Finn Gunnar Nielsen.

– Samtidig som studiet er blitt mer kjent og populært har også etterspørselen etter kompetanse i arbeidslivet økt, sier han.

De to første årene har studentene felles fag.

– Etter dette kan de velge å spesialisere seg i fire ulike retninger: 1) Vind- og havenergi, 2) Reservoar og geoenergi, 3) Energi og prosessteknologi og 4) Kjemiske energiløsninger.

Ifølge Nielsen gir studiet en grunnleggende kompetanse.

– Det er forskjellige hvor folk får jobb. Industrien og næringslivet er i endring, og arbeidsmarkedet blir stadig større. Mange av jobbene som er aktuelle for studentene, eksisterer kanskje ikke i dag, sier han.

Egen linjeforening

Dimmen er glad for at hun valgte å studere ved UiB.

– Bergen er en fantastisk by, og det er kjempefint å være student her. Vi har blant annet en egen linjeforening, Lumen, som arrangerer hytteturer og sosiale kvelder, sier hun.

Selv om det er en stund igjen, har Dimmen begynt å titte etter aktuelle arbeidsplasser.

– Jeg var på utveksling i Danmark i forrige semester. Der ligger de litt i forkant på offshore vind og det er mange aktuelle bedrifter. I Norge er for eksempel Siemens Gamesa og Equinor aktuelle arbeidsplasser, sier hun.