Av Mona Askmann, administrerende direktør i Fredrikstad Energi

Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.

Som leder av en energibedrift ønsker jeg å fortelle statsråden og politikere at vår bransje er klar til å levere løsninger.

Jeg ønsker ikke å si at alt er komplisert, ting vil ta tid og at vi er ikke klare. Og heldigvis er det noe jeg slipper å si. Vi har vært klare lenge.

Vårt nettselskap, Norgesnett, har sammen med et annet av våre selskap Maik som leverer administrative systemer og strømselskapet Smart Energi, drevet energideling i Fredrikstad siden 2019. Vi leverer gjerne til flere.

Energieffektive bygg er blitt en viktig del av klima- og energipolitikken

Fornybar energi har stor verdi, og må utnyttes så effektivt som mulig om vi skal lykkes med et grønt skifte og elektrifisere samfunnet. Det er grunnen til at energieffektive bygg er blitt en viktig del av klima- og energipolitikken.

EU-kommisjonen har nylig lagt frem forslag som vil forplikte Norge, og det innebærer at bygg som ennå ikke er energieffektive, må oppgraderes. Bare i den første fasen vil dette gjelde 200.000 boliger i Norge. Og det at boliger og bygg selv skal produsere og levere strøm, er selvsagt en del av pakken.

Vi snakker om en solid fornying av boligmassen, som gir nye muligheter for å introdusere energieffektive og lønnsomme løsninger for bygg og boliger i hele Norge og Europa.

Norge har ikke alltid vært best i klassen på dette området, men det er veldig bra at Olje- og energidepartementet nå kommer med et regelverk som gjør det mulig å etablere lønnsomme løsninger for boligeiere, og de som driver næringsbygg.

Bør gjøre det mulig for folk og bedrifter å ta grønne valg

Historien om løsningene vi har utviklet handler om bedrifter og utbyggere som tør å gå foran.

I Fredrikstad valgte Arca Nova å satse da de gikk i gang med byggingen av Verksbyen, flere hundre leiligheter og rekkehus sentralt i Fredrikstad. De ønsket å lage en løsning som gjør at leilighetene og rekkehusene deler på energien, og får maksimal utnyttelse og lavere kostnader per bolig.

I samme by var det et energiselskap som ikke bare leverte nett, men også utviklet forretningsmodeller og systemer for måling og avregning.

For å få til energideling, trengtes det dialog med myndighetene for å få lov til å gjøre noe nytt, som også kunne få betydning for utvikling av energieffektive løsninger for flere. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) var velvillig, og ga oss dispensasjon som gjorde det mulig for oss å rulle ut løsningen for energideling.

I korthet handler det om at vi som selskap og del av en bransje bør skaffe til veie mer kraft, og gjøre det mulig for folk og bedrifter å ta grønne og lønnsomme valg.

Tar utbyggere og folk kostnadene med å gjøre smarte energivalg, skal vi selvsagt sørge for at de får uttelling.

Verksbyen i Fredrikstad er det første – og så langt det eneste – boligprosjektet som gjør det mulig for boligeierne i sameiet å dele energi, skriver Mona Askmann. Foto: Fredrikstad energi

Oppfordring til OED

Løsningene vi laget for Verksbyen hadde utgangspunkt i flinke folk som har utviklet digitale løsninger for måling og avregning av strømforbruket – som ikke er knyttet til bygget, men til leiligheten eller rekkehuset de bor i og hvor de bruker, produserer og deler strøm med andre.

Verksbyen i Fredrikstad er det første – og så langt det eneste – boligprosjektet som gjør det mulig for boligeierne i sameiet å dele energi.

Med fritak for reguleringsbestemmelser har vi, gjennom selskapet Maik, sørget for at hver boligeier får avregnet energiforbruket mot sin andel av produksjonen. Det gjør at vi nå har utviklet løsninger vi er overbevist om raskt kan tas i bruk i nye byggeprosjekter, og i det løft som bør gjennomføres i store deler av bygningsmassen i Norge.

Verksbyen utvider med flere blokker som ønsker energideling. Dessverre er det ikke er mulig innenfor den dispensasjonen vi har.

Jeg vil derfor oppfordre OED til raskt å komme med ny forskrift. Leilighetene er innflyttingsklare til sommeren, det håper jeg forskriften også kan være.

Bør være på tilbudssiden

Som bransje bør vi være tydelige og krevende overfor myndighetene, men akkurat nå er det vel så viktig å være opptatt av hva vi kan få til.

Utfordringene vi står foran er store, og det kreves løsninger av oss for at vi skal lykkes med å lage effektive energiløsninger og får ned klimautslipp. Vi bør være på tilbudssiden, og i forkant av reguleringer som kommer.

Da er det vi som bransjeaktører som vil sette premisser for hvordan vi skal få elektrifisert Norge.