Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens analyser og synspunkter.

Av Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge

Fra nyttår overtar Inga Nordberg det formelle ansvaret for NVE noen måneder, mens Kjetil Lund er i permisjon.

Nordberg er i dag energi- og konsesjonsdirektør i samme etat, og ble ansatt for å få fart på digitaliseringen, i en av landets minst digitaliserte etater: I et intervju med Europower før jul snakkes det om «digitaliserte ringpermer» i et system hvor søknader leveres via e-post og PDF-dokumenter.

Jeg ønsker Nordberg lykke til av hele mitt grønne hjerte, fordi det trengs ekstra tyngde og dedikasjon for å digitalisere sektoren. Jeg håper at å sette en IT-person i lederstolen i NVE vil føre til ytterligere akselerasjon av en helt nødvendig digitalisering av søknadsprosessene.

Det er nødvendig, fordi det norske kraftsystemet er inne i en helt ny periode. Klimautslippene skal ned, og en rekke sektorer og virksomheter skal elektrifiseres – samtidig som det nesten ikke settes i drift ny kraft, og hvor en rekke virksomheter rundt om i landet kan bli plassert i en ti år lang kø for å få nettilgang. Dette er ikke holdbart om Norge fortsatt skal være en energinasjon.

Det er mange grunner til at vi er kommet dit vi er; lokal motstand, usikkerhet rundt utfallet av Fosen, et insentivsystem som inviterer til moderat nettbygging, høye varekostnader og usikre strømpriser. Noe av grunnen er også at søknadsprosessene tar lang tid. Ledetiden for store kraft- og nettprosjekter kan være opp til 12 år.

NVE har selvsagt ikke all skyld alene. Noen søknader fra nett- og kraftutbyggere er ikke alltid så gode som de burde, og det gjør at saksbehandlingene tar lenger tid enn det burde. Våre medlemmer skal gjøre sin del av jobben for å få ned ledetiden.

Men at det kan ta opp til ett år å få tildelt saksbehandler, eller at saksbehandlingstiden på de store prosjektene hovedsakelig skyldes tiden det tar å få dem gjennom NVE og Energidepartementet, kan ingen være uenig i at ikke er holdbart.

EU har nettopp vedtatt et oppdatert Fornybardirektiv, hvor det skal være maksimalt 18 måneders saksbehandling på kraft- og nettsaker i utvalgte akselerasjonsområder. Foreløpig gjelder ikke dette direktivet i Norge, men NVE bør forberede seg til en ny tid. Fra 2025 kan Norge få en regjering som setter alle kluter til for å få etterslepet på klima- og energirelaterte EU-direktiver, inkludert Fornybardirektivet.

Derfor ønsker jeg Nordberg lykke til i vikariatet i 2024. Fornybarnæringa trenger hennes kompetanse. Vi er mange som heier på de etterlengtede endringene som etaten skal gjennom.