Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.

Av Bjørn Thorud, teknologisjef i Aneo

De fleste vet at våre fem prisområder skyldes flaskehalser eller kapasitetsbegrensninger i sentralnettet, men mange er ikke like bevisst på at det finnes tusenvis av små og store flaskehalser i det lokale distribusjonsnettet. Det er allikevel disse flaskehalsene norske bedrifter sliter med til daglig.

FriFagbevegelse skrev nylig at arbeidsplasser kunne stå i fare i Trøndelag på grunn av mangel på nett. Posten Bring på Tiller utenfor Trondheim mangler eksempelvis effekt til å lade elektriske lastebiler, og forbruket i Trøndelag forventes å øke til mer enn produksjonen. Dette er normalen. I en studie som Thema Consulting har gjort for Aneo har man funnet at 105 av 113 kartlagte næringsparker har liten eller ingen restkapasitet i nettet.

I solkraftbransjen har imidlertid flaskehalsene motsatt fortegn: Flaskehalsen begrenser muligheten til å sende strøm ut på nettet.

En viktig fordel med solkraft er at kraften kan produseres akkurat der hvor forbruket finner sted. Fra et nettperspektiv kan lokal produksjon også være en utfordring hvis det produseres mye solkraft i et svakt kraftnett uten at det forbrukes kraft. Da oppstår det høy innmating som kan føre til for høy spenning.

Kan ha en felles løsning

Utfordringene med manglende nettkapasitet, kraftproduksjon og innmatingsbegrensninger kan imidlertid ha en felles løsning; Lokalt produsert kraft vil kunne avlaste kraftnettet dersom forbruk og produksjon sammenfaller i tid, men hverken solkraft eller nærvind kan produsere mer enn det sola og vinden tillater. Kraftforbruket varierer også, men i motsetning til sola og vinden så er det vi som forbrukere som styrer forbruket. En del av forbruket kan flyttes i tid, som for eksempel oppvarming, kjøling og ventilasjon. Det er fleksibelt, og vi som forbrukere vil ofte ikke merke at lasten flyttes til et tidligere eller senere tidspunkt.

Kraftnettet vårt er i utgangspunktet dimensjonert for de aller høyeste lastene som kan oppstå, og dermed står store deler av nettkapasiteten ubrukt i nesten 99% av tiden. Med riktig styring av fleksible laster kan topplastene i nettet senkes for dermed å gjøre plass til mer forbruk. I tillegg kan forbrukerfleksibilitet sørge for at solkraften forbrukes lokalt, som reduserer belastningen på nettet og muliggjør utbygging av en større mengde solkraft.

I Multiconsults rapport «8 TWh i 2030 – trygt, smart og kostnadseffektiv på nett» som er laget på oppdrag for Solenergiklyngen, NELFO og NBBL, beskrives ulike utfordringer som kan oppstå når distribuert solkraft mates inn på kraftnettet. Hovedfokuset til rapporten er imidlertid «verktøykassen» av tekniske løsninger som kan bidra til enklere innfasing av solkraft i nettet. Rapporten beskriver tiltak som kan gjøres i nettet, i solcelleanlegget og hvordan forbrukerfleksibilitet kan avlaste nettet. Rapporten konkluderer også med at ca. 22 TWh distribuert solkraft kan bygges på eksisterende bygninger uten store nettinvesteringer, dersom den bygges der nettet er sterkt fra før og det meste av kraften brukes lokalt.

Rapporten fra Multiconsult forteller også at flere land i verden har over 10% av sin strømforsyning fra solkraft og Spania får hele 19 prosent av sin kraftforsyning fra sola. Det er også mulig å få til i Norge. Det som imidlertid er mest spennende ved Multiconsults rapport er at flere av tiltakene i verktøykassen også gjelder når sola ikke skinner.

Reduserer belastningen på nettet

At forbrukerfleksibilitet bidrar til jevnere effektbelastning på nettet uansett hvilken vei strømmen flyter blir akkurat nå demonstrert i forskningsprosjektet +CityXchange i Trondheim. Her har Aneo sammen med 32 forskningspartnere etablert en lokal markedsplattform som både identifiserer, optimaliserer og gjennomfører handler med effekt og energi mellom ulike strømkunder på Brattørkaia og på Sluppen. Markedsplattformen har vist at den bidrar med redusert belastning på nettet, men regelverket er dessverre ikke tilpasset slike løsninger. Vi håper imidlertid at RME ser nytteverdien av +CityXchange og at den foreslåtte ordningen for deling av strøm vil legge til rette for slike løsninger.

Solkraft på bygg er lønnsomt, men enda mer lønnsom dersom den brukes lokalt. Det skaper en prisforskjell mellom lokal kraft og vanlig kraftkjøp, noe som også gjør utnyttelse av forbrukerfleksibilitet lønnsomt. Solkraft har vært en utløsende faktor for investeringer i forbrukerfleksibilitet i for eksempel Tyskland, fordi det gir kunden mulighet til å øke eget forbruk av solkraft. Slike løsninger trenger vi også mer av i Norge, enten det gjelder egenforbruk av solkraft eller fleksibilitet til avlastning av nettet. Økt utbredelse av solkraft kan dermed løse to store utfordringer samtidig:

Mer kraft.

Bedre utnyttelse av kraftnettet.

Denne artikkelen er først publisert i Europower magasin nr 6 2023.