Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.

Av Richard Schytte, Chief Commercial Officer i Volue

Danmark viser vei mot fremtidens intradagmarked. Er norske aktører klare?

I en interessant artikkel satte Europower nylig fokus på intradagmarkedet i Danmark under tittelen «Algoritmene kommer: Intradag er blitt gullgruve for danske krafthandlere».

Artikkelen viser til den voldsomme veksten i det danske intradagmarkedet som en andel av spotmarkedet, drevet av automatisert algoritmehandel. I artikkelen gjøres det et poeng av at denne utviklingen ikke ennå har kommet til Norge og Sverige.

Det naturlige spørsmålet blir: Vil det samme skje her?

Vårt ubetingede svar er: Ja!

Flere grunner til økt algoritmehandel

Det er flere grunner til at vi kommer til å se økt aktivitet i intradagmarkedet også i Norge.

Den første grunnen er det økende innslaget av variable energikilder som sol og vind. Disse øker produsentenes behov for å justere seg inn i forhold til det de har meldt inn i spotmarkedet dagen før. Denne økende volatiliteten skaper også muligheter for rene tradere uten egen produksjon, og det er ingen tvil om at dette har bidratt til å drive opp aktiviteten i det danske markedet. Selv om energimiksen er annerledes her, øker volatiliteten også i det norske markedet.

Den andre er den kommende overgangen fra timesintervaller til 15 minutters tidsoppløsning for ubalanseavregning og de fysiske kraftmarkedene. Det er fortsatt usikkerheter knyttet til når dette vil være på plass, men vi kan allikevel forutsette at denne endringen kommer til å stimulere intradagmarkedet.

Den tredje er rett og slett tilgang på stadig bedre programvare for algoritmehandel, som ikke minst er viktig i et intradagmarked som handles døgnet rundt. Allerede i dag gjøres rundt 5 millioner algoritmehandler, tilsvarende 4TWh hver måned i Europa bare basert på Volues programvare. Analyser gjennomført av Volue basert på å tilgjengeliggjøre kraftprodusenters fleksibilitet for handel med våre algoritmiske løsninger, viser at man i flere prisområder i både Norge og Sverige kan oppnå en betydelig gevinst ved å ta i bruk slik programvare.

Hvem griper mulighetene først?

Dette markedet kommer uten tvil å vokse også i Norge. Intradagmarkedene i Europa ser allerede en høy årlig vekst, og basert på vår erfaring fra europeiske markeder er vi overbevist om at intradagmarkedet vil bli et viktig og nødvendig marked også for de aller fleste norske aktører som vil få bedre mulighet til å tilby og få betalt for sin fleksibilitet nærmere leverasetidspunktet.

Dette er altså et marked hvor mulighetene til å tjene penger vil bli vesentlig større. Det samme gjelder mulighetene til å tape penger for den som ikke henger med.

Danske selskaper, som Equinor-eide Danske Commodities, er allerede aktive i markeder utenfor Danmark. Det er ingen tvil om at de følger med på det som skjer i det norske markedet også.

Norske aktører bør investere i kompetanse og teknologi for å sørge for å være på vinnerlaget i denne utviklingen.