Etter første publisering av denne saken er det lagt til ytterligere ett navn som har gitt sitt samtykke til å stå på listen.

Om to måneder skal «Årets Kraftkvinne 2021» kåres, og for kort tid siden gikk fristen ut for å nominere kvinner til prisen.

Det er andre gang prisen deles ut, og det var administrerende direktør ved Salten Kraftsamband (SKS), Liina Veerme, som mottok prisen som «Årets Kraftkvinne 2020». I en hybrid prisutdeling på starten av 2021 kunne daværende olje- og energiminister Tina Bru dele ut prisen til Veerme mens kraftkvinner landet rundt fulgte med digitalt.

Nå er listen over de nominerte for «Årets Kraftkvinne 2021» klar, og der står det 48 navn – mot 56 navn i fjor. Opprinnelig kom det i år inn 54 navn, men to kvinner har takket nei til å stå på listen, mens fire kvinner ennå ikke har bekreftet at de ønsker å stå på listen. Disse fire er dermed ikke nevnt i denne saken.

– Vi er godt fornøyd med antall nominasjoner. Det kunne helt sikkert ha vært flere, men det er god kvalitet på nominasjonene, og det er ekstremt mange flinke kraftkvinner! Ekstra gøy er det å se at rundt halvparten av de nominerte er nominert av menn i bransjen, sier styreleder Line Drange Ruud i Kraftkvinnene, til Europower.

Her er styret i Kraftkvinnene avbildet etter å ha rukket en strategisamling før den siste innstrammingen av regler. Fra venstre: Solgun Furnes, Eirin Kjølstad, Jane Solvi, Kristine Gjøsæter, Khanya Bouma og Line Drange Ruud. Foto: Kraftkvinnene

Kriteriene for å bli nominert er, i tillegg til å være kvinne som jobber i fornybarbransjen, at man har bidratt til å heie andre frem, er faglig dyktig og deler kunnskap, har vist at dette er en bransje for kvinner, har bidratt til å skape innovasjon og vekst i sitt selskap og er med på å forme fornybarbransjen.

Mange nye navn

Line Drange Ruud er fornøyd med at det mange nye på listen, selv om noen av de nominerte er de samme som i fjor. Det er kanskje også navn man savner på listen. Til det har Ruud følgende kommentar;

– I Kraftkvinnene har vi nå bikket 700 medlemmer, så det er helt klart flere som kunne stått på listen. Jeg håper og tror at når kåringen har blitt litt mer kjent vil vi få enda flere nominerte, og at flere vil nominere sine kandidater. De kandidatene som er på listen er gode kandidater, og det er veldig gledelig at det nomineres en del rene fagpersoner og ikke bare ledere. Vi har presisert at det å være leder i et selskap absolutt ikke er et kriterium for å bli kåret til Årets Kraftkvinne. Til neste år håper jeg at vi får enda flere nominasjoner fra alle «lag» av Kraftkvinner. Der vi har aller mest å gå på når det gjelder kvinneandel er på fagarbeidernivået, sier hun.

Deles ut i februar

Juryen består av sosiolog Anne Grete Solberg, sivilingeniør Bjarne Børresen i Multiconsult, sivilingeniør og styreleder Bjarne Aamodt i iStyrelsen, filosof og seniorforsker Henrik Syse i Prio og konsernsjef Jannicke Hilland i BKK. Og nå skal altså de diskutere hvem som blir en verdig vinner.

– Planen nå er at juryen gjør sitt arbeid i løpet av januar, før det blir utdeling 16. februar. Foreløpig krysser vi fingrene for at den utdelingen blir fysisk, men det er jo litt vanskelig å si om dagen, sier hun.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen skal etter planen dele ut prisen når vinneren skal kåres i februar.

Her er listen over alle nominerte (presentert i alfabetisk rekkefølge):

Agnes Oppistov Lykkebø Hydro
Alexandra Bech Gjørv Sintef
Anneli Finsrud Nesteng Statkraft
Anniken Auke Borgen Glitre Energi
Aurora Andersson Norconsult
Camilla Feurst Statkraft
Camilla Thorrud Larsen Volue
Charlotte Tiller Kvitebjørn varme
Christina Kringsjå Fjordkraft
Christina Wolan The Norwegian Smart Grid Centre
Daniella Grønne Nord Pool
Grete Klavenes Norconsult
Grethe Holm Midttømme NVE
Hanne Rygg Siemens Energy
Heidi Sofie Alsvik Brevik Nasjonalt Vindenergisenter
Hilde A. K. Rosenblad Nord Pool
Hilde Bruheim Johnsborg Multiconsult
Ida Prytz Hålogaland Kraft Nett
Ingeborg Gjærum Volue
Ingeborg Lassen Bue Norconsult
Ingrid Gabrielsen Klokk Cowi
Ingvild Bakken Hafslund ECO
Jannicke Lindvik Sogn og Fjordane Energi
Jorunn Røegh Norconsult
Kari Haugan Sweco
Karina Halstensen Birkelund Småkraft
Karoline Nystrøm Schneider Electric Norge
Kristin Anette Dale Agder Energi
Magni Larsen Vestad Multiconsult
Margrethe Smith Glitre Energi
Marianne Blikø Kongsberg Digital
Marie Pierre Gosselin Nina
Martha Marie Øberg Statnett
Martine Johanne Nordengen Baksvær Laje
Mathilde Berg Skagerak Energi
Shreya Nagothu Multiconsult
Silje Odland Simonsen Norconsult
Siv Sannem Inderberg Zephyr
Solfrid Kongshaug Aase Fjordkraft
Stassja Noelle Øderud Multiconsult
Stina Johansen Nord Pool
Therese Gjerde World Kinect Energy
Tonje Kroglund Rian Volue
Toril Benum Hafslund ECO
Trine Indergård Carr Statkraft
Turi Mikalsen Zephyr
Vigdis Mygland NTE
Zara Jolin Solberg Glitre Energi Produksjon